Az idén harmadik alkalommal kerül sor Budapesten a Nemzetek Sajtversenyére, amelyen 17 ország tradicionális sajtjai versengenek, melyikük lesz 2015 legjobb sajtja, és melyik nyeri el a Magyarország Kedvenc Sajtja címet.
Az európai sajtok és a gasztronómia – ez a mottója versenynek, amelynek jegyében a rendező SZEGA Foods több évtizedes sajtkereskedői tapasztalatát kamatoztatva, az egyes országok nagykövetségeivel együttműködve választotta ki a nevezett termékeket. Az idén először díszvendégként az Egyesült Államok is képviselteti magát. A selejtezőre augusztus 24 - szeptember 8. között kerül sor, majd a 24. Budai Borfesztiválon (szeptember 9-13.) folytatódik a verseny.
Az Amerikai Egyesült Államokat a Sartori Merlot, tehéntejből készülő, Merlotban érlelt sajt képviseli. Ausztria a 12 hónapig érlelt félkemény tehéntejes Mölltaler Almkäse-t, Belgium az apátsági sörrel mosott kérgű La Hervé á la Biére eredetvédett készítményt hozza. Csehország a félkemény, tehéntejes Zlatá Prahá-t, Dánia a félkemény, érett Danbo-t mutatja be. Az Egyesült Királyság a hagyományos tanyasi kemény, Red Leichester-t, Észtország a 10 hónapos érlelésű, laktózmentes, félzsíros kemény Forte Classico-t, míg a sajtnagyhatalom Franciaország a 8-12 hónapig érlelt hagyományos tejüzemi, kemény Comté-t. Görögország a tradicionális pasztörizálatlan juhtejes Kefalotiri-t, Olaszország a hagyományos, tejüzemi, nyújtott masszájú Provolone-t, Hollandia a 4-10 hónapig érlelt, hagyományos nemzeti Edam Balls-t, Írország a pasztőrözött tehéntejből készülő, kemény Dubliner-t indítja. Portugália a tanyasi, pasztörizálatlan kemény Säo Jorge-t, Spanyolország a tanyasi, pasztörizálatlan kemény Idizabal-t nevezi. Németország a hagyományos, tejüzemi, mosott kérgű Limburger-t, Svájc pedig a 3-8 hónapig érlelt, hagyományos, kemény Appenzeller-t.
Magyarországot a tehéntejes,röglyukas, kemény Pater képviseli.