2015. június. 19. 21:18 MTI Utolsó frissítés: 2015. június. 19. 21:22 Gasztro

Milánóban is lehet már börtönétteremben vacsorázni

Júliusban Milánóban nyílik Olaszország első börtönétterme: a szakács és a felszolgálók is a fogvatartottak közül kerülnek ki.

Az ételek elkészítésében és felszolgálásában csak olyanok vehetnek részt, akik kisebb bűncselekmények miatt töltik büntetésüket – mondta Silvia Polleri, az éttermet üzemeltető ABC Catering társadalmi szervezet elnöke.

A milánói Bollate börtönben kialakított étterem ötletgazdái nemcsak olyan vendégeket várnak, akik karitatív célból támogatják a projektet. "Azt akarjuk, hogy azért jöjjenek ide, mert itt jókat lehet enni" – magyarázta.

Hétfőtől szombatig esténként ötven fő vacsorázhat az étteremben, ahol elsősorban olasz fogásokat tálalnak fel.

A kezdeményezés a walesi Cardiffban lévő The Clink (A dutyi) nevű börtönétterem mintájára indult. Ott a bútoroktól a kenyérig szinte mindent a börtönlakók készítenek.

hvg360 Nemes Nikolett 2024. november. 29. 12:00

„Ezeket nyilvános kivégzésnek neveztük egymás között” – így kergeti felmondásba a dolgozókat egy toxikus munkahely Magyarországon

Hogyan működik, mi mindent tesz egy bántalmazó felettes, és mit okoz ezzel a beosztottjainak? Miért volna fontos külön kezelni a vezetői és a szakmai kompetenciákat, és miként lehet maga a rendszer is bántalmazó, amelyben a szereplők töltik a mindennapjaikat? Edinger Katalin nyolc évig dolgozott egy kiadónál, ahonnan beszámolója szerint azért távozott – többedmagával együtt –, mert a főnöke súlyosan toxikus légkört teremtett. Erről is beszélgettünk vele.