20 csokinyuszinál vizsgálta az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) a kakaóvaj és a hozzáadott egyéb növényi zsír mennyiségét, egy termékben azonban a megengedett négyszerese volt a hozzáadott növényi zsír, ami már a fogyasztók megtévesztésének minősül.
A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék kakaótermékekből és cukrokból készülnek, a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. Ezekben a termékekben a kakaóvajon és néhány kivételen, például a pálmaolajon kívül nem lehet más egyéb növényi zsír, ha mégis, akkor kötelező feltüntetni, hogy a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" a termék. Ennek ellenére így is csak legfeljebb 5 százalék lehet a növényi zsírok tartalma.
Az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húsz húsvéti csokoládéfiguránál azt vizsgálta, hogy a "csokoládé", illetve a "tejcsokoládé" elnevezésű termékek gyártásánál valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve hogy a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezeket a zsírokat.
Hét vizsgált terméken szerepelt a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölés, a fennmaradó 13 terméken viszont nem volt ilyen pluszinformáció – számol be a teszt eredményéről a Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A "Nicole Choco Tejcsokoládé nyúl figura" viszont nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, ugyanis bár a hozzáadott zsírokat feltüntették, a növényi zsírok mért mennyisége 21 százalék volt az engedélyezett 5 százalék helyett. A terméken feltüntetett "tejcsokoládé" megnevezés tehát megtévesztő a fogyasztók számára, hiszen ez esetben csak egyéb megnevezéssel, például "kakaós figura" névvel lenne forgalmazható a húsvéti édesség.
A jelöléssel kapcsolatos helytelenség ellenére ez a csokinyúl sem mérgező, fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát, de nem számít tejcsokinak.