Gasztro hvg.hu 2015. március. 19. 13:33

James Bond kedvence - rázva, nem keverve

A 007-es ügynök kifogástalan elegenciájához és ízléséhez nem férhet kétség. Bízhatunk a választásában, s legalább egy pohárnyi luxust mi is megengedhetünk magunknak.

A James Bond-filmek klasszikus vodka martini koktélját is megkóstolhatjuk március 21-én a Sofitel Hotelben. A szombati Vodka Show-n amúgy több mint 30 ország 100-féle vodkája sorakozik fel a szénsavas búzavodkától a fűszeres, harmonikus lengyel gabonavodkán át a kanadai vaníliás változatig.

vodkashow

Az ügynök kedvence, a vodka martini a koktéltörténelem egyik leghíresebb itala, a sorozat 24., SPECTRE című filmjében is "szerepel", és történetesen a világ legtöbbet díjazott vodkája kerül a poharakba. A Belvedere vodka karakterét a lengyel tradícióknak és prémium alapanyagoknak köszönheti: Zyrardów város százéves lepárlójában, Mazóviában termelt Dankowskie rozsfajtából és a főzde saját kútjának kristálytiszta vizéből készül.

 A budapesti Vodka Show-n Claire Smith-Warner, a vodka first ladyjeként emlegetett szakmai vezetőjük a klasszikus verzió mellett olyan különlegességek receptjét is megosztja az érdeklődőkkel, mint a Reverse Vesper Martini, amelyben a Belvedere vodka és a Lillet Blanc vermut mellett London Dry Gin és grapefruithéj is van, természetesen „rázva, nem keverve”.

Az ital egy példája az aktuális koktéltrendnek, amelynek lényege, hogy „tegyük a vodkát a koktél hősévé”, azaz letisztult, elegáns, minél egyszerűbb ízharmóniában készülnek az italok. A "rázva, nem keverve" módszert pedig már a 2000-es évek elején is erősen javallták koktélguruk, például a mi nagymesterünk, Lajsz András is, aki egy vodka martini koktél készítése kapcsán már anno megjegyezte: "nem keverni, csak himbálni, hogy ne okozzon fájdalmat".

  

   

   

--

 

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.