Gasztro hvg.hu 2015. március. 05. 10:10

Nőnapi meglepetés: ehető koktélok

Közeleg a nőnap. Mi legyen:parfüm, egy csokor virág, egy tábla csokoládé, valami kis csecsebecse? Kedves figyelmességek, mindenki örül, ünneplés kipipálva újabb egy évre. Erősebbik nem figyelem! Aki kicsit bevállalósabb, annak van formabontó ötletünk.

 

  Mi lenne, ha a szál virág mellé - mert azért, ami jár, az jár - elkápráztatnák a szebbik nemet egy-egy pohár ehető koktéllal? Nem olyan ördöngösség, minden hozzávaló különösebb utánjárás nélkül beszerezhető. Majdnem. Ugyanis az ötlet és a receptek egy igazi profitól,Keresztes Ferenc mixertől származnak.

redlemon

 Tiramisuhab rózsával

  • 8 cl Finlandia Cranberry vodka
  • 10 cl amaretto likőr
  • 8 cl főzött espresso
  • 10 dkg mascarpone
  • hideg habkötő ( vagyis habfix)
  • 16 db babapiskóta
  • a díszítéshez egy szál rózsa

    Az alkotókat összeturmixoljuk és habszifonba szűrjük. A babapiskóták közepét csónak formájúra faragjuk, és a vodkás habot beletöltjük. A piskótákat folyékony nitrogénben – 192 ºC fokra fagyasztott rózsával díszítjük.

 Megjegyzés: Ha teljesen véletlenül nem lenne a spájzban folyékony nitrogén, akkor csak tegyük egy bájos mosollyal a pohár mellé a rózsát, jól mutat, és dupla hatás a koktéllal.

 

Uborkás vodkakapszula

redlemon

 

  • 8 cl Finlandia vodka
  • 8 dkg kígyóuborka
  • 1 cl epres balzsamecet
  • 1 cl cukor
  • 1 cl facsart citromlé
  • por állagú alga
  • a díszítéshez fekete bors
  • japán kanál a szervírozáshoz ( a kínai éttermekből is ismert, rövid, hajlított nyelű, hosszított fejű, öblös kis merőkanál).
  •  A kígyóuborkát összeturmixoljuk, majd leszűrjük. Epres balzsamecetet, cukrot és citrom levet öntünk hozzá, és fele-fele arányban összekeverjük a vodkával. Hozzáadjuk a vízben feloldott algát, és kalcium fürdőbe helyezzük egy speciális félgömb kanál segítségével. Amikor a kalcium megköti a külső kérgét, japán kanálra helyezzük a kapszulákat, majd fekete borssal szórjuk meg.

Megjegyzés: Ha valaki nem járt vegyész szakkörbe a középiskolában, vagy sokat lógott a kémia órákról, akkor vagy megállítja a keverés-kavarást a kalcium fürdő előtt, és kanál helyett inkább pohárba tölti az egyébként is izgalmas összeállítást, vagy írány a legközelebbi bárpult. A profik bemondásra is megcsinálják - Keresztes például a Tokio Budapestben -,pláne ha még a receptet is visszük.    

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.