Gasztro hvg.hu 2015. február. 19. 19:42

Bikavér újratöltve

Eger és Szekszárd immáron harmadszorra hívja tetemre egymást, de leginkább a borkedvelőket, hogy összemérjék emblematikus boraik, a bikavérek erejét február 20-án a budapesti "arénában", azaz a Corinthia Hotelben.

A két borvidék olyan bikavér  párbajt  folytat, amelyben nem ellenfelek, hanem partnerek. Amint azt a múlt évi bemutatkozás kapcsán Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus nyilatkozta: „Meggyőződésem, hogy a két bikavér nemhogy konkurense egymásnak, sokkal inkább erősítik a márkát. Mindkét borvidék hasonló karakterű borokat készít bikavér név alatt, hiszen maga a házasítás ténye, és az, hogy a bornak kékfrankos dominánsnak kell lennie, már önmagában alátámasztja ezt. Véleményem szerint a cél az, hogy a termőtájban rejlő adottságokra és a borászok egyéniségére, szaktudására támaszkodva egyre határozottabb karaktert öltsön a bikavér mint borműfaj.”

facebook

Az elmúlt években mindkét borvidéken szigorították a helyi szabályozásokat, és egységesítették a szempontokat, amelyeknek alapján a termelők jellegzetes és egyedi borokkal állhatnak elő. Szekszárdon a bikavér alapja a kékfrankos és a kadarka, de a ott a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot házasítás is. Egerben a klasszikus pároshoz társulhat a kékoportó, a merlot, a pinot noir és még vagy nyolc szőlőfajta, amelyekből superior és grand superior kategóriában is születnek borok.

Kinek-kinek ízlése,vérmérséklete, lelkülete dönti el, melyik áll hozzá közelebb. Egy biztos, a párbajnak három győztese lehet: a két borvidék, és a borkedvelő közönség, amelyik ezúttal is 13-13 kiváló egri (Bolyki, Demeter, Kovács Nimród, Thummerer, Buttler és mások) és szekszárdi ( például Vida, Eszterbauer, Mészáros, Heimann, Takler) pincészet borait kóstolhatja.