Gasztro hvg.hu/ élelmiszer online 2015. január. 08. 18:36

Libamáj - a szabadság győzelme

Nem kifejezetten nemzeti eledel, de a kaliforniaiak is nagyon bírják a libamájat. Kis baj volt vele az elmúlt években, ám mostanra megszünt a nyomás. A gágogókat nem tömhetik, de a gyomrukat igen.

 

Egy Los Angeles-i szövetségi bíró megsemmisítette a szövetségi állam libamáj-árusítási tilalmát, mert ellentétesnek tartotta az amerikai kereskedelmi törvényekkel. Január 7-én látott napvilágot a jogerős  ítélet, mely visszahelyezi jogaiba a libamájat, s persze leginkább a kereskedőket és a vendéglátókat. A libatömés továbbra is tilos marad Kaliforniában, de a másutt tömött állatok máját újra szabadon árusíthatják a nyugati parton. V. Wilson szövetségi bírónak hála, kiderült,  a libamáj és más baromfitermékek kereskedelmének szabályozásában a szövetségi kormány nagyobb hatáskörrel rendelkezik, mint az egyes államok, ez esetben, Kalifornia.

MTI / Rosta Tibor

Az államban 2012 júliusában lépett hatályba a libamáj-árusítási tilalom. Az éttermek, amelyekben azóta mégis felszolgálták a fogást, 1000 dollár (270 ezer forint) bírságot kockáztattak (biztos bekalkulálták az árba..). Egy akadt köztük, amelyik nem sopánkodott, csúsztatott, illegalizált, kockáztatott, hanem szépen pert indított a szövetségi szabályozás ellen. Ez volt a  Hermosa Beach-i Hot's Kitchen, amelyhez csatlakozott Kanada és New York libatenyésztőinek szövetsége. Utóbbiak nem pusztán emberbaráti szolidaritásból, hanem mert naponta  kb.15 ezer dollárt (4 millió forint) veszítettek a tilalom miatt.

  Ügyvédjük, Michael Tenenbaum a szövetségi bíró döntését most így üdvözölte:"nemcsak a libamáj, hanem a szabadság  győzelme is". Az állatvédők viszont máris szolgálatba helyezték magukat, a PETA nevű szervezet közleménye szerint: "Vonal lesz a homokban minden étterem előtt, amelyik újra felszolgálja a konzervdobozba zárt erőszakot, a vonalat átlépők falánknak tekinthetők, akiket még az állatkínzás sem tart vissza kedvenc csemegéjüktől".

Ebből mi az Óperencián innen két következtetést vonhatunk le: csak az lehet valamire való étterem, ami a tengerparton van, illetve, hogy mégse tudják odaát, milyen is az igazi jó libamáj, ha egyszer konzervdobozba zárva érkezik...