Gasztro Haulitus Anikó 2014. november. 28. 20:21

Tökéletes téli almás fogások - recept

A déligyümölcsöknek is helye van a természet patikájában, de nem hiába a mondás, hogy,,napi egy alma az orvost távol tartja”. Így télidőben különösen. Az sem baj, ha az orvosság ízlik.

Fogalmunk sincs, hogy Éva, amikor mindennek ellen tudott állni ott a Paradicsomban, csak a kísértésnek nem,  tudta-e, amit nagyanyáink. Hogy az alma mindenféle nyavalyára gyógyír lehet. 

Nagyon gazdag ásványokban és vitaminokban, antioxidáns anyagokban, kiemelkedően magas a rosttartalma, rendben tartja a bélműködést, egyik testőre a májnak.  Erős fertőtlenítő hatással bír, meggátolja a gyulladások kialakulását, erősítő az immunrendszert. Ilyesmire úgy általában is mindig szükségünk van, hogy ne folyton orvosokhoz rohangáljunk különféle receptekért, de ilyenkor télen pláne. Ha rendre megvesszük a jó messziről repülőztetett banánt, narancsot, mandarint, trendi mangót, ananászt, maracuját, gránátalmát és egyebeket, tegyünk már a bevásárló kosárba pár szem almát is, lehetőleg honit.

MTI / Máthé Zoltán

A legjobb, ha csak úgy el-elrágcsálunk egyet-egyet, de ne gondoljuk, hogy ezen kívül legfeljebb süteménytöltelék és desszert hozzávaló lehet. Legyünk bátrak és kreatívak a konyhában, és kezdődhet a téli időszámítás.

 Az alma salátákban, céklával, zellerrel, sárgarépával, káposztával párosítva egészen izgalmas ízkavalkádot alkot, de készíthetünk belőle krémlevest, szószt, köretet, húsokhoz istenien illeszkedik. 

Egy kis sajttal, dióval egészséges előétel és nassolnivaló, de a héját se  dobjuk ki ( amúgy, ha lehet, ne is hámozzuk, nem vicc, hogy a héjában raktározza a legtöbb vitamint).  Ha csigavonalban hámozzuk meg, és megszárítjuk, egész fahéjjal, esetleg egy kevés szegfűszeggel, szintén szárított narancshéjjal nagyon finom és illatos téli tea készíthető belőle. Az almához jól illeszkedik még a fűszerek közül a vanília, a szerecsendió és a menta is.

 RECEPTEK

Aréna2000

 ALMÁS CÉKLASALÁTA

Igazi vitaminbomba, ha hetente egyszer fogyasszuk, szinte biztos, hogy a telet különösebb kórság nélkül vészelhetjük át. Főleg, ha a salátába még egy kis reszelt tormát is csempészünk.

Hozzávalók:

 4 közepes alma, meghámozva

4 közepes fej cékla, meghámozva

5 evőkanál méz

frissen őrölt fekete bors

pár csepp frissen facsart citromlé

2 teáskanál reszelt torma (opció)

Elkészítés:

Az almát és a céklát nyersen nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy nagyobb tálba tesszük ( a tormával), rácsurgatjuk a mézet, meglocsoljuk a citromlével, és összeforgatjuk.

Tipp:  Aki szereti, ha a saláta egy kicsit lazább, keverhet hozzá joghurtot is. Különlegessé tehetjük – akár a karácsonyi asztalra is kerülhet a pulyka, vagy más sült mellé – pár szem mazsolával és kapribogyóval, pár levél mentával (ilyenkor ne erőltessük a tormát). Az alma-cékla duót reszelt sárgarépával is kiegészíthetjük.  Intenzívebb a cékla íze, ha sütőben megsütjük ( egyenként kiolajozott alufóliába tekerve).  

FEHÉRBOROS-TEJSZÍNES ALMALEVES ASZALT SZILVÁVAL ÉS PIRÍTOTT DIÓVAL

Hozzávalók:

4 db közepes alma

2,5 dl tejszínű

2 dl száraz fehérbor

3 dl víz

3 evőkanál méz

8 szem magozott aszalt szilva, durvára vágva

4 szem szegfűszeg

1 rúd egész fahéj

1 citrom reszelt héja

csipet só

csipet frissen reszelt szerecsendió

a tetejére 5 dkg durvára vágott pirított dió

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Egy méretes lábasba tesszük, ráöntjük a vizet, a bort. Hozzáadjuk a fűszereket , a mézet és lassú tűzön addig főzzük, amíg az alma megpuhul. Kiszedjük a rúd fahéjat és a szegfűszeget.

A levest bormixerrel turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt citromhéjat és tovább melegítjük kb. 4-5 percig. A tűzről levéve beleadjuk az aszalt szilvát, és pirított dióval meghintve tálaljuk.

ALMÁS-KONYAKOS CSIRKEMELL

Hozzávalók:

4 csirkemell

4 közepes alma

4 evőkanál konyak

4 dl tejszín

2 evőkanál méz

2 evőkanál mustár

5 dkg aranymazsola

4 evőkanál olaj

3 dkg vaj

frissen őrölt fekete bors

csipet fehér bors

csipet őrölt fahéj

Elkészítés:

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben felhevítjük az olajat, és a csíkokat aranybarnára pirítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük a húst,félre tesszük. A serpenyőben maradt olajhoz hozzáadjuk a vajat, és rádobjuk a vékony gerezdekre vágott almát. Átforgatjuk a mézzel, és megpároljuk ( ne essen szét).

Ráöntjük a tejszínt, a konyakot, beletesszük a fűszereket, visszarakjuk a megpirított csirkemellcsíkokat, összeforgatjuk óvatosan, hogy az almagerezdek ne omoljanak szét, és  az egészet 4-5 perc alatt összemelegítjük.

Szerintünk nem kell hozzá külön köret, de tálahatunk mellé rizst vagy burgonyakrokettet.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.