Gasztro hvg.hu 2014. október. 16. 14:50

Borpince a fedélzeten

Paolo Basso, a világ legjobb sommelier-je állítja össze az Air France járatok új borlapját. A légitársaság gépeinek fedélzetén évente másfél millió üveg bort, és nyolcszázezer palack pezsgőt szolgálnak fel.

 

A francia légitársaság borkínálatát kéthavonta megújítják, a törzsutasok örömére. Az economy és premium economy osztályokon pezsgőt ajánlanak az aperitifhez, a főételek mellé minőségi borok választéka jár. A business osztály utasai egy innovatív, számos híres termelőt felsorakoztató borlapról válogathatnak, amely kiemeli a francia borok változatosságát. Természetesen Paolo Basso kedvencei is ott vannak a listán, így például a 2009-es Médoc Château Rollan de By. A la premiere kabinokban a legkiválóbb francia borok és pezsgők kerülnek a fedélzeti "borpincébe", különös tekintettel a leghíresebb régiókra (Bordeaux, Burgundia, Rhone-völgy).   

Air France

Paolo Basso, akit 2010-ben Európa, majd 2013-ban a világ legjobb sommelier-jének választottak, egyike annak az öt borszakértőnek, aki a kontinens és a világ legjobbja címet is megkapta. Basso olasz születésű, jelenleg Svájcban él. A Hotel Schoolban tanulta a szakmát, a borok világát pedig akkor fedezte fel, amikor különböző gourmet éttermekben gyakornokoskodott. A svájci Hivatásos Sommelier-k Szövetségében folytatta tanulmányait. Később számos olyan étteremben dolgozott, amelyek a legnevesebb éttermi kalauzok lapjain tűnnek fel. A különleges és gyűjtői borok területén szerzett hatalmas tapasztalatával az egyik legelismertebb szakértőjévé vált a szakmának.

 Basso a mostani fedélzeti borlap összeállitása során Michel Bettane-val és Thierry Desseauve-vel mükődik együtt, Ők azok, akik 1995 óta járják szakértői csapatukkal a francia borvidékeket, hogy minden évben elkészítsék Grand Wine Guide to France című kiadványukat.  4 ezer borászatot látogatnak meg, 60 ezer bort jellemeznek és elemeznek szakmai s kereskedelmi szempontok szerint is, ezek közül választják ki a legjobbakat.