Kovács Gábor
Szerzőnk Kovács Gábor

Csapszék, csehó, ivó, késdobáló, krimó, lebuj, talponálló. Melyikbe mennénk be szívesen? Egy söntésbe minden további nélkül betámasztunk egy pofa hideg sörre. Pláne, ha belga.

 Mostanában itthon úgy tűnik, mintha a jó sör szinonimája a magyar kézműves sör lenne, és mintha  megfelejtkeztünk volna arról, hogy a hazai próbálkozások a belga sörfőző mesterek művészetének és kísérletező kedvének nyomába eredve kaptak szárnyra, azaz verték csapra a söreiket.

Most nem a nagy magyar sörfőző forradalmat elemezgetnénk, csak emlékeztetnénk rá, hogy amikor a kilencvenes évek közepén megnyílt Budapesten a Henry és a Mosselen, a két belga söröző, végre találkozhattunk az addig Magyarországon szinte ismeretlen belga sörökkel. Csodálkozva ismerkedtünk a különféle trappista sörökkel, a felsőerjesztésű ale-k sokaságával, a speciális belga búzasörökkel és a Senne-völgy spontánerjedésű lamibic-jaival. Persze volt miből importálni. A belgák repertoárját mintegy százfajta típus alkotja, és ez bizony több mint ötszáz sörféleséget sejtet. Ennek köszönhetően tartják a flamandok és vallonok országát a sör nagyhatalmának. Az itt működő számtalan kisebb főzde elképesztő változatosságban főz söröket – többségük évszázados tapasztalattal.

kocsmablog.hu

Szép fővárosunkban sajátos módon a Lánchíd lábánál – miközben a város többi részét nem kényeztették el belga sörözőkkel – újabb és újabb belga sörszentélyek nyílnak. Ezek között is legújabb a Matróz kocsma söntése. Egészen pontosan: a Söntés. A névválasztás találónak és egyúttal bátornak is nevezhető. A söntés szinonimái, amint bevezetőnkben szemléltettük, ugyanis nem éppen hízelgőek, sőt inkább lenézőek, nem is annyira némileg igazságtalanul. A söntés – csehül výčep, németül ausschank, angolul taproom – eredetileg azt a fogadóhoz vagy étteremhez tartozó, többnyire különbejáratú helyiséget jelentette, ahol többnyire a könyöklőre  támaszkodva, vagy a pult mellett üldögélve lehetett iddogálni, és az ételkínálatot, legfeljebb néhány szendvics, hagymás hal és főtt tojás jelentette.

A Matróz Kocsma Söntése a Dunaparti Matróz Kocsma melletti szuterénből lett igazán igényesen kialakítva. A helyiség kifejezetten elegáns, ezzel új értelmet adott a söntés jelentésének. A helyiséget a hatalmas patkó alakú pult uralja, annak ellenére, hogy a bejárattól a legtávolabb helyezték el. Így sajnos nem érvényesül impozáns megjelenése, ez a „sarokba szorítottság” sokat ront a látványon, főleg, hogy a belső harmad sörcsapjai már félház esetén is csak nehezen megközelíthetőek. Ettől eltekintve a Söntés többi része, már egyáltalán nem szűkös, talán ezért is került a csap a terem végébe.

A sörcsaprendszer párját ritkító: a csapokra felülről érkezik a sör. Hogy nem habzik túl, az annak köszönhető, hogy a rendszer végig hűtött, így a kígyózó vezetékben sem melegszik fel a remek ital.  

A 20 féle csapolt és a 200 féle üveges sör pompás választék – itt aztán a legfinnyásabb sörínyenc is talál kedvére valót. Tájékozódásunkat az itallap mellett tabletek is segítik. A Söntés – nevéhez illően – csak sörkorcsolyákat kínál: sonkák, kolbászok, krémek, saláták és a hozzávaló öntetek segítik, hogy jobban csússzanak a sörök.

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.