Gasztro hvg.hu/turizmus.com 2014. augusztus. 18. 08:59

Egész nap robotolnak

Nem esznek, nem isznak, nem pofáznak, két műszak között két órát töltődnek, s újráznak. Ez lenne az ideális személyzet?

Az hogy belépünk egy étterembe, jó esetben köszönnek nekünk, és elhadarnak egy-két előre beprogramozott egyenmondatot, nem újdonság. De hogy mindezt robotok teszik, s rajtuk kívül élő emberrel nem is találkozunk – bár még mindig jobb, mintha egy hulla esne ki a pult mögül – a vendéglátásra hivatott helyen, az nagyon meglepő. Szerencsére elég messze van.

AFP / Pornchai Kittiwongsakul

A kelet-kínai Kunsanban található, újonnan nyitott étteremben a tulajdonos az egyetlen eleven, földi halandó, akivel összeakadhatnak a vendégek – adja hírül a turizmus.com. A kínai mértékkel kicsinek titulált, helyi etetőben a személyzet 15 darab, 1,2 méter magas robotból áll. A belépőket robotok köszöntik, az ajtóban álló páros előre beprogramozott mondatokat ismétel. Robotok veszik fel a rendelést, ők főznek, majd szolgálják fel az ételt és takarítanak a vendégek távozása után. A tulajdonos, Szung Jü-kang a helyi sajtónak bevallotta, az ötletgazda a lánya volt, aki annyira utálja a házimunkát, hogy egy robotot kért ajándékba a papától. Nyilván meg is kapta a kedves papától, rájött mekkora ötlet a robotétterem. Azt mondja, anyagilag is kiváló beruházás. A robotok ára 40 ezer jüan (1,5 millió forint) körül van, ez körülbelül egy-egy pincér vagy szakács éves jövedelmének felel meg. Ráadásul ezek nem kérnek szabadságot, nem jelentenek beteget, és a kétórás töltési időn túl pihenésre sincs szükségük.

Az étterem a kínai közösségi portáloknak köszönhetően hamar népszerű lett. Pedig nem is számít igazán olyan nagy durranásnak, mert hogy nem ez az első ilyen vendéglátó egység az országban. Az első robotétterem 2012-ben nyílt meg az észak-kínai Harpin városában, és azóta legalább fél tucat vendéglátóhely állított munkába robotokat.

Arról nem szólnak a hírek, milyen a koszt, és borravalót automatikusan elfogadnak-e a robotok.

hvg360 Nemes Nikolett 2025. január. 10. 15:00

„Nem az az érdekes, hogyan ülsz, hanem hogy tíz-húsz percenként mozdulj meg” – minden, amit megtehetünk a gerincünk egészségéért

204 ország között Magyarország jár az élen a derékproblémák terén. Hogyan jutottunk idáig? Milyen képességeinket veszítjük el a kevés mozgás következtében, és miként befolyásolja a mentális állapotunk a mozgásszervi problémáinkat? Mi az az exercise snack, és miért kellene úgy, mint egy falat kenyér? Miért tévedés, hogy az úszás a gerincbetegek Szent Grálja, és hogyan kellene jól mozognunk? Ádám Judit gyógytornásztól és Almásy Csilla gyógytornász-fizioterapeutától szinte mindent megtudtunk a gerinc egészségmegőrzéséről, amit csak lehet.