A kérdés nem költői. A szőlőn kivül ugyanis sok minden más lehet. Legfeljebb nem gondoljuk. De jó, ha tudjuk.
Milyen szépen hangzik: az istenek itala, a természet ajándéka. S ez: tápsó, gumiarábikum, cellulózgumi, polivinil-polipirrobikum? A sort még jócskán folytathatnánk, hogy mi minden kerülhet abba, amit jó esetben techno bornak, rosszabbikban borkinézetű valaminek nevezhetünk. Viszont olykor nem is annyira "jóárasítva", tetszetős palackokba letöltve cipeljük haza. Korosztályos borisszának eszébe juthat a szakállas adoma, melynek csattanója, hogy halálos ágyán borcsináló K. bácsi elárulja a családnak, szőlőből is készülhet bor. Ez még az átkos tablettás, kannás borok korszakból jön. Ma már sokkal fejlettebb a technológia...
A bor is áldozatul esett az uniformizáló tömegtermelés vivmányainak, készítéséhez tucatnyi vegyszer és szintetikus adalékanyag használható. A legfőbb adalékanyag pedig a tökéletes illúzió, sajnos. Míg a legtöbb élelmiszer címkéjén pontosan fel kell tüntetni, hogy miből, mennyit tartalmaz, milyen eljárással készült, a boroknál legfeljebb annyi plusz - kötelező - információt kaphatunk, hogy használtak-e ként a készítésénél (na ettől pont nem lesz semmi különösebb baja). A jelenleg hatályos szabályozás, a 606/2009/EK rendelet több tucatnyi borászati kezelés és segédanyag alkalmazását teszi lehetővé. Semmi kivetivaló abban, ha átlagos borász rutinosan nyomatja a gyom-és rovarírtókat, a szőlőben felszívódó permetszereket, és nem csekély mértékben avatkozik be a természet munkájába.
Mindenkinek szíve és zsebe joga, hogy honnan, mennyiért választ bort. De ha tudni akarjuk, hogy mit iszunk, kapcsolodjunk be a 32 kárpát-medencei - természethű - borászatot tömörítő Terra Hungarica mozgalom ismeretterjesztő kampányába. Csak egy-két kattintás, némi szemléletes ábra, közérthető magyarázat, és legközelebb már tudatosa/bba/n választunk. Egészségünkre!
xxx
A Terra Hungarica legközelebb május 23-án a Gerbeaud Házban tart " 11" címen rendhagyó borkóstolót, a hónap utolsó hétvégéjén pedig ott lesz a Millenárison megrendezendő Gourmet Fesztiválon.