Gasztro hvg.hu 2014. február. 27. 18:32

Feltalálták a tiramisut, mégis csődbe mentek

Hetvenhat év után bezár az a trevisói étterem, ahol a gasztrotörténelem szerint az ötvenes években kitalálták a tiramisu cukrászsüteményt.

Bezár az észak-olaszországi Treviso híres étterme, az Alle Beccharie, ahol az ötvenes években először készítettek tiramisut. A Cameol család éttereme 76 év működés után húzza le a rolót - írja a Repubblica.it.

Megyeri Zsuzsanna

A világszerte olasz cukrászati csemegeként ismert - elsősorban kávéba mártott piskotából és mascarponéból készülő - desszert valóban csak a hatvanas években kezdett ismertté válni. A gasztroelbeszélések szerint az Alle Beccharie étterem Németországot is megjárt cukrásza, Roberto Linguanotto fejlesztette ki az ötvenes években, és eredetileg venetói dialektusban tiramesu-nak nevezték, majd olaszosították a nevét. Egyébként azt jelenti, "dobj fel". A tiramisu eredeti receptjéért egyébként nem is olyan régen még kisebb "háború" is dúlt a talján cukrászok között

Az étterem bezárását a Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia is szomorúan kommentálta, azt mondta, hogy szerinte a gazdasági válság is szerepet játszhatott a csődben, de a gasztrokultúra ellaposodása is.

Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.