Ha Demjén Rózsi megénekelhette, hogy „sajtból van a hold”, akkor mi mondhatjuk, hogy sajtból van a karácsonyfa. Illatos is, nem is hullik, megehetjük, aztán újra felállíthatjuk. Talp nem kell hozzá, csak tányér.
A hollandusok nemcsak közismerten híres sajttermelők, de akkora fogyasztók is, hogy ilyenkor az élelmiszerboltok ünnepi favoritjai, a karácsonyfák, csillagok, angyalkák sajtból vannak kivágva. Az egyik legrégibb múltra visszatekintő, 1887-ben alapított bolt- ma szupermarket hálózat -, az Albert Heijn még az előre csomagolt, zöldpetrezselymes krémsajtot is fenyőformában árulja.
A hollandok karácsonyi, újévi sajttálaival kontinensünk délebbi részén a spanyolok veszik fel a versenyt. A Queso Artesano de Teruel sajtmesterei aragóniai kézműves juh-, kecske- és tehénsajtokból állítottak karácsonyfát. Sajtos fájukhoz receptet is mellékeltek, hogy továbbajándékozhassuk. De őszintén szólva, ezt magunktól is kitalálhatjuk.
A sajtfenyő elkészítése:
Hozzávalók:
- 20 dkg különböző keménysajt, többféle színben és ízben / fehér, sárga, narancssárga; rozmaringos, kakukkfüves, vörösboros stb. /
- egy kis doboz apró tojás- vagy koktélparadicsom
- friss kakukkfű és/ vagy rozmaringágak
- egy fürt szőlő
- egy kisebb üveg olajbogyó
- egy fej gomba
Elkészítés:
Vágjuk az összes sajtot kockákra. Helyezzük soronként csökkenő számban egy nagy fatálcára (fatáblára), a sorok közé felváltva rakjuk a zöldfűszer ágacskákat, a paradicsomot, a leszemezett szőlőt és az olajbogyót.
Végül éles késsel vágjunk csillagformát egy leszárazott gombafejbe és ültessük a sajtfenyő hegyébe.
Miután alkotásunkat megcsodálták szeretteink, vendégeink, együk meg, igyunk hozzá egy pohár bort, aztán ha van még sajtunk meg kedvünk, kezdhetjük elölről.
Tipp: A sajtfenyő ágai közé tehetünk kapribogyót, aszalt szilvát, vörös áfonyát, diót. S az ötletet tovább fejlesztendőn, eszünkbe jutott, miért ne állíthatnánk karácsonyfát sajt- és sonkaágakból, legfeljebb az utóbbit kivételesen nem hajszálvékonyra szeleteltetjük a boltban, hogy meglegyen a kockák teste.