Madrid főterén második alkalommal kerül sor október 31. és november 3. között a nagy sonkavásárra, amelyet a világmárkának számító leghíresebb sonkafajtájának, az Ibérico bellotának szentelnek.
Aki már járt a spanyol fővárosban, s beszívta a Plaza Mayor történelmi levegőjét, azért érezte, más szelek fújnak most, mint az inkvizíció idején, amikor ezen a téren is máglyán égették az eretnekeket. Egy kávézó teraszán, itt az óváros szívében, akár elmerenghetünk az őszi napfényben, milyen egyéb látványosságok – bikaviadalok, bajvívások, színházi előadások – zajlottak az árkádos épületektől körbezárt jelentős méretű plázán. E turista és vendégcsalogató neves hely október végén és november elején igazi gasztronómiai „attrakciót” kínál az idelátogatóknak: a 2. Ibérico Bellota Sonkavásárt.
A kulináris mutatványt ezúttal nemcsak a legmagasabb minőségű, akár három évig is érlelt, kizárólag csak makkoltatott, vadon tartott feketelábú ibériai sertésfajta sonkájának a kóstolását/vásárlását jelenti, hanem a hozzá kapcsolódó eseményeket, ezek közül is a legkiemelkedőbbeket: a sonkaszeletelő bemutatókat és versenyeket. Három kategóriában is megrendezik ennek a régi spanyol mesterségnek a versenyét, női, férfi kategóriában, és egy különleges ágban a vak sonkavágók is összemérik tudásukat.
A sonkaszeletelés leghíresebb mesterei - spanyol nevük szerint maestro cortador de jamón - ma is nagy népszerűségnek örvendenek Spanyolországban. Ők, akik igazán értenek ahhoz, hogy bebizonyítsák, speciális hajlékonyságú, hosszúpengéjű szeletelő késeikkel az általuk hajszálvékonyra vágott sonkából hét különböző ízt tudnak elővarázsolni – attól függően, melyik részét vágják fel ennek az ínyencségnek. A leghíresebb, királyi sonkaszelőnek is titulált Florencio Sanchidrián a Real Jamón (király sonka vagy sonka király, mindkettő igaz) cég tulajdonosa, tudásával bejárta a világot, hazánkban is többször megfordult. A múlt évi Budavári Borfesztivál alkalmával megrendezett első hazai sonkaszeletelő bajnokságon nálunk is bemutatta káprázatos szeletelő technikáját a ma a világ első számú cortadorának számító Anselmo Perez.
A tavalyi siker, amikor négy nap alatt 125 ezren, közülük 30 ezer turista kereste fel a madridi sonkavásárt, bebizonyította, hogy a hasonló gasztronómiai rendezvényeknek/bemutatóknak, amely jelen esetben kiegészül az olívaolaj vásárral, helye van Madrid központjában.
Ezúttal az esemény ajánlása is talán emlékezetesebb marad minden magyar sonkakedvelőnek, ha jár hozzá kísérőnek egy eredeti sonkás ibériai recept, amit az egyik leglátogatottabb gasztroblog, a Gastronomía & Cía, talán nem véletlenül időzített a sonkavásár idejére. A gyümölcsrajongók és hazai gourmandok által már nálunk is ismert, magában is fogyasztott, de a főzéshez/sütéshez főként süteményekhez kiválóan alkalmas datolyaszilvával készített sonkatekercs mozzarellával kísérve igazi mediterrán találmány, mindamellett gyorsan elkészíthető és nagyon finom.
Sonka datolyaszilvával és mozzarellával – recept
Hozzávalók (4-6 személyre – étvágytól függően): 8 nagy és vékonyan szeletelt ibérico vagy serrano sonka - de a hazai is megteszi, 12-16 mozzarella gyöngy, friss metélőhagyma, extra szűz olívaolaj.
Az előkészített, felszelt sonkát (csak zárójeles megjegyzés: állítólag minél vékonyabbra szeljük, annál jobban kiadja az ízét) hagyjuk egy ideig szobahőmérsékleten állni. Közben hámozzuk meg a datolyaszilvát, majd vágjuk kétfelé, amit újra felezzünk el, úgy hogy a két gyümölcsöt összesen16 részre osszuk/daraboljuk. A gyümölcsgerezdeket kettesével tekerjük be a sonkába, majd helyezzük őket az extra szűz olívaolajjal enyhén kikent serpenyőbe, azért nem kell sok olívaolaj, mert a sonka is sütés közben elegendő zsiradékot ad ki magából. A datolyaszilvát rejtő sonkát addig süssük, amíg gusztusos aranyszínt ad és enyhén pirított (ropogós) lesz.
Az elkészült sonkás étel kitűnő snack vagy előétel, de akár önálló reggeli vagy vacsoraként is számításba jöhet, mozzarella gyöngyökkel kiegészítve tálaljuk, s vágjunk rá felaprított friss snidlinget, s a látványt és az egészséges étkezési tápértéket növelhetjük még néhány csepp extra szűz olívaolajjal.
Kiegészítő tipp: ezt a sonkás finomságot kipróbálhatjuk a datolyaszilvát helyettesítő más gyümölccsel is: dinnyével, körtével, mangóval, ananásszal, fügével vagy papayával. Biztos, hogy a hamarosan kóstolható, Márton napi újbor - kinek a szája íze szerint – jól csúszik rá!