Gasztro Tóth Sándor 2013. szeptember. 27. 14:16

Forró nyomon a pandúrgulyástól a pöcsmácsikig - recept

Ez aztán a kuriózum: Bűnmegelőzési receptúra rendőrségi körítéssel. Brosúrába szedett, száraz kioktatás helyett új formában, helyi receptekkel és borvidékek ajánlásával adnak közre hasznos tudnivalókat a Veszprém megyei zsaruk, akik főzni is szeretnek.

A Bűnmegelőzési receptúra címmel megjelent kiadvány nemcsak érdekességeket szemezget a régmúlt bűnügyi krónikáiból, miközben napjaink kriminalitásáról  is informál, de nagy hangsúlyt helyez a megye természeti látványosságaira, nevezetességeire és főleg gasztronómiájára.

A fejezetek közé beépülnek a regionális ételreceptek.  Mert bizony sok fő- és beosztott zsaru nem csupán szeret, de tud is főzni. A könyv összeállításában ugyan mezítlábas civilek is közreműködtek - Matting Norbert, Matting Mónika és Kovács Amália a pápai Gazdasági Szakképző Iskolából - , akik nemcsak gyűjtik a helyi fogások leírásait, hanem ezúttal meg is főzték-sütötték és lefényképezték az ételeket. Az ő bájos amatőr fotóik illusztrálják a kiadványt.

A receptek között tallózva stílszerű, találó és vidám hangzású ételnevekre lelünk: csendőrkáposzta kolbászgombóccal, tihanyi barátok eledele, csőszpecsenye, betyártarja, tolvajrétes stb.

 A mi kedvencünk a pandúrgulyás, a pöcsmácsik és a füredi rizlingleves lett, amihez bő másfél liter kell a hegy levéből. El is képzeltük, hogy tettestársainkkal helyben megfőzzük a füredi szőlőhegyen, aztán ebéd után kocsiba ülünk… és a balatonfüredi járőrök megállítanak. Elmondjuk nekik: bocsi, az önök által kiadott Bűnmegelőzési receptúrából pont ma főztük meg a  mazsolás rizlinglevest. Bízva a jogkövető leves evőkben és kifőzőkben - a kiadvány gondozóinak hozzájárulásával - , a rizlingleves receptjét is közreadjuk két másik kíséretében.

Induljunk hát forró nyomon a veszprémi zsaruk konyhájába.

Bűnmegelőzési receptúra

Pandúrgulyás

Hozzávalók: 80 dkg borjúlapocka, 30 dkg füstölt kolbász, 15 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 1,5 dl tejföl, 2 dl tejszín, olaj/zsír 10 dkg, fűszerpaprika, tárkony, kapor, babérlevél, őrölt bors, mustár, ecet és só.

Pörköltalapot készítünk. Zsiradékban a hagymát aranysárgára pirítjuk. Rátesszük az 1x1 cm-es kockákra vágott húst. Addig pirítjuk együtt, míg a hús mindenütt kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a kockákra darabolt paprikát és paradicsomot. Továbbpirítjuk körülbelül 5 percig, majd megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, felengedjük annyi vízzel vagy húslevessel, amennyi ellepi. Sót, őrölt borsot adunk hozzá, majd fedő alatt félpuhára pároljuk. Ha közben elfőné a levét, pótoljuk. Ha a hús kezd puhulni, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a szeletre vágott gombát, és a zöldborsót. Felöntjük annyi lével, hogy ellepje, hozzáadjuk a kaprot, babérlevelet, tárkonyt, és addig főzzük, míg minden alkotóeleme meg nem puhul. Közben a füstölt kolbászt karikákra vágjuk, zsiradékban megpirítjuk, és hozzáadjuk a gulyáshoz. Ha minden megpuhult, a tejfölt, a tejszínt és a mustárt elkeverjük az ecettel, és kb. 2 dl forró gulyás lével, majd az elkészült ételhez adjuk. Kiforraljuk és után ízesítjük.    

Füredi mazsolás rizlingleves

Hozzávalók: 1,6 l balatoni olaszrizling, 4 dkg liszt, 4 dl tejföl, 4 db tojássárgája, 20 dkg mazsola, 20 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj és citromlé.

A fahéjból, szegfűszegből, citromléből és a citromhéjából 1,5 dl vízzel 10 perc alatt fűszerkivonatot főzünk. Közben a bort a kristálycukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, majd beleszűrjük a korábban elkészített fűszerkivonatot. Végül a tejfölt a tojások sárgájával és a liszttel simára keverjük, és egy kevés meleg borral elkeverve a leveshez adjuk. Jól kiforraljuk, esetleg után ízesítjük. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Bűnmegelőzési receptúra

Palotai pöcsmácsik

Hozzávalók: 1kg burgonya, 40 dkg liszt, 1 db tojás, 10 dkg zsír, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg porcukor és 2 dkg só.

A burgonyát megfőzzük, összetörjük. Tojást, sót adunk hozzá, és annyi lisztet, hogy közép kemény tésztát kapjunk. Ezután lisztezett deszkán először rudakat, majd a rudakból ujjnyi vastag 4 cm-es nudlikat hengergetünk. Forrásban levő sós vízben kifőzzük őket, majd zsírban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk még forrón, porcukorral megszórva tálaljuk. Meglocsolhatjuk folyékonyra kikevert baracklekvárral is.

Itthon Kacskovics Mihály Béla 2024. november. 27. 08:56

Nézzen a szemembe! - Heves vita van a közgyűlésben a parkolásról, de főpolgármester-helyettest nem sikerült választani

Úgy fest, nincs alku – várhatóan ma sem lesz vége a főváros mulasztásos jogsértésének, sem Vitézy Dávidot, sem Kiss Ambrust nem fogják megszavazni Karácsony Gergely helyettesének a képviselők. Lezárhatják éjszakára az aluljárókat? Lesz új drogstratégia? És parkolási reform? Hamarosan kiderül.