Ez aztán a kuriózum: Bűnmegelőzési receptúra rendőrségi körítéssel. Brosúrába szedett, száraz kioktatás helyett új formában, helyi receptekkel és borvidékek ajánlásával adnak közre hasznos tudnivalókat a Veszprém megyei zsaruk, akik főzni is szeretnek.
A Bűnmegelőzési receptúra címmel megjelent kiadvány nemcsak érdekességeket szemezget a régmúlt bűnügyi krónikáiból, miközben napjaink kriminalitásáról is informál, de nagy hangsúlyt helyez a megye természeti látványosságaira, nevezetességeire és főleg gasztronómiájára.
A fejezetek közé beépülnek a regionális ételreceptek. Mert bizony sok fő- és beosztott zsaru nem csupán szeret, de tud is főzni. A könyv összeállításában ugyan mezítlábas civilek is közreműködtek - Matting Norbert, Matting Mónika és Kovács Amália a pápai Gazdasági Szakképző Iskolából - , akik nemcsak gyűjtik a helyi fogások leírásait, hanem ezúttal meg is főzték-sütötték és lefényképezték az ételeket. Az ő bájos amatőr fotóik illusztrálják a kiadványt.
A receptek között tallózva stílszerű, találó és vidám hangzású ételnevekre lelünk: csendőrkáposzta kolbászgombóccal, tihanyi barátok eledele, csőszpecsenye, betyártarja, tolvajrétes stb.
A mi kedvencünk a pandúrgulyás, a pöcsmácsik és a füredi rizlingleves lett, amihez bő másfél liter kell a hegy levéből. El is képzeltük, hogy tettestársainkkal helyben megfőzzük a füredi szőlőhegyen, aztán ebéd után kocsiba ülünk… és a balatonfüredi járőrök megállítanak. Elmondjuk nekik: bocsi, az önök által kiadott Bűnmegelőzési receptúrából pont ma főztük meg a mazsolás rizlinglevest. Bízva a jogkövető leves evőkben és kifőzőkben - a kiadvány gondozóinak hozzájárulásával - , a rizlingleves receptjét is közreadjuk két másik kíséretében.
Induljunk hát forró nyomon a veszprémi zsaruk konyhájába.
Pandúrgulyás
Hozzávalók: 80 dkg borjúlapocka, 30 dkg füstölt kolbász, 15 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 1,5 dl tejföl, 2 dl tejszín, olaj/zsír 10 dkg, fűszerpaprika, tárkony, kapor, babérlevél, őrölt bors, mustár, ecet és só.
Pörköltalapot készítünk. Zsiradékban a hagymát aranysárgára pirítjuk. Rátesszük az 1x1 cm-es kockákra vágott húst. Addig pirítjuk együtt, míg a hús mindenütt kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a kockákra darabolt paprikát és paradicsomot. Továbbpirítjuk körülbelül 5 percig, majd megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, felengedjük annyi vízzel vagy húslevessel, amennyi ellepi. Sót, őrölt borsot adunk hozzá, majd fedő alatt félpuhára pároljuk. Ha közben elfőné a levét, pótoljuk. Ha a hús kezd puhulni, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a szeletre vágott gombát, és a zöldborsót. Felöntjük annyi lével, hogy ellepje, hozzáadjuk a kaprot, babérlevelet, tárkonyt, és addig főzzük, míg minden alkotóeleme meg nem puhul. Közben a füstölt kolbászt karikákra vágjuk, zsiradékban megpirítjuk, és hozzáadjuk a gulyáshoz. Ha minden megpuhult, a tejfölt, a tejszínt és a mustárt elkeverjük az ecettel, és kb. 2 dl forró gulyás lével, majd az elkészült ételhez adjuk. Kiforraljuk és után ízesítjük.
Füredi mazsolás rizlingleves
Hozzávalók: 1,6 l balatoni olaszrizling, 4 dkg liszt, 4 dl tejföl, 4 db tojássárgája, 20 dkg mazsola, 20 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj és citromlé.
A fahéjból, szegfűszegből, citromléből és a citromhéjából 1,5 dl vízzel 10 perc alatt fűszerkivonatot főzünk. Közben a bort a kristálycukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, majd beleszűrjük a korábban elkészített fűszerkivonatot. Végül a tejfölt a tojások sárgájával és a liszttel simára keverjük, és egy kevés meleg borral elkeverve a leveshez adjuk. Jól kiforraljuk, esetleg után ízesítjük. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Palotai pöcsmácsik
Hozzávalók: 1kg burgonya, 40 dkg liszt, 1 db tojás, 10 dkg zsír, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg porcukor és 2 dkg só.
A burgonyát megfőzzük, összetörjük. Tojást, sót adunk hozzá, és annyi lisztet, hogy közép kemény tésztát kapjunk. Ezután lisztezett deszkán először rudakat, majd a rudakból ujjnyi vastag 4 cm-es nudlikat hengergetünk. Forrásban levő sós vízben kifőzzük őket, majd zsírban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk még forrón, porcukorral megszórva tálaljuk. Meglocsolhatjuk folyékonyra kikevert baracklekvárral is.