Új módszerrel ellenőrzik a világ legdrágább kávéjának eredetét
Japán kutatók tesztet fejlesztettek ki a világ legdrágább kávéjának ellenőrzésére, hogy kiderüljön, tényleg megjárták-e a babok egy cibetmacska bélrendszerét – írja a The Daily Telegraph című brit lap.
Az indonéz nevén Kopi Luwak kávéfajtából főzött ital csészéje 17 ezer forintnyi összegbe kerül, kilója ezer dollár, vagyis körülbelül 220 ezer forint, éppen ezért gyakran hamisítják.
A Kopi Luwak különlegessége az ára mellett a kávébabok előélete: az Ázsiában honos cibetmacska megeszi a cserje magvait, amikor azok még húsosak, megemészti a lágy gyümölcshúst, a kemény magvakat, a kávébabot pedig kiüríti magából. Ezeket azután kellő tisztogatással, érleléssel és pörköléssel készítik elő emberi fogyasztásra. A babszemek "szüretelése" keserves munka, mivel ki kell bányászni a cibetmacska piszkából.
A hamisítványok kiszűrésének eddig egyetlen módja volt: a kóstolás. Az Oszakai Egyetemen azonban olyan vegyszert fejlesztettek ki, amely megmutatja, hogy a kávé valóban cibetmacska ürülékéből származik-e. A valódiságról savak, pontosabban azok mennyiségi szintjei árulkodnak, amelyek a cibetmacska emésztőrendszerének köszönhetően mások, mint a hagyományos kávéban.