Gasztro Haulitus Anikó 2013. június. 21. 17:50

Tökéletes rukkolás fogások- recept

Borsmustárként elfeledték, rukkolaként sztár lett. A játékos nevű zöldféle kicsit pikáns, enyhén csípős aromájával beférkőzött napjaink konyháiba. Megbolondítja a szendvicseket, főszerepet kap a salátás tálakban. Minden nagyobb bolt polcán megtalálható.

 A rukkola a rómaiak óta otthonos a mediterrán térségben, nem véletlen, hogy a legtöbb olasz tésztaétel, rizottó jó barátságban van vele. Az idők során persze több hiedelem is kapcsolódott hozzá. Talán, mert vérbőséget okoz, afrodiziákumként is számon tartották, így nem csoda, ha a kolostorokban tilos volt termeszteni. S mert virága éjszaka áraszt csak illatot, az álnokság jelképének is kikiáltották, babonások féltek tőle, mint a nadragulyától. Vajákosok viszont bőrápoló pakolásnak javallták szeplők halványítására, tejszaporítónak szoptatós anyáknak.

Valójában a pongyola pitypang leveléhez megszólalásig hasonlító rukkola magas A, B, C, K vitamintartalommal bír; az ásványi anyagok közül sok kalciumot, mangánt, foszfort, vasat, káliumot, szilíciumot, folsavat rejteget magában. Fogyasztása jó hatással van a gyomorra, kiegyensúlyozza a vércukor - koleszterin szintet. Javítja az étvágyat, vértisztító, baktériumölő, elősegíti a sebek gyógyulását. Ez mind szép és jó, de előbb mindenesetre együk meg.

nosalty.hu

 Ha nincs a közelünkben zöldséges bolt, és földbirtokosok sem vagyunk, akkor sem kell a gourmet gasztro méreg drága lerakatokba rohangálnunk, hogy elrukkolásítsuk a konyhát. Balkonládában, cserépben, magról szaporítva berendezkedhetünk az önellátásra, és akkor mindig lesz friss rukkolánk. Amúgy nedves ruhába tekerve, jól zárodó csomagolásban 5-6 napig eltartható a hűtőben, de aztán szottyadni, erjedni kezd, és az illata még éjszaka sem vonzó. 

Jó ha tudjuk, hogy a nagyobb, erőteljesebb levelek csípősebbek, mint a kisebbek, amelyek a bors és a mustár enyhébb aromájával ajándékozzák meg az ételt. A leveleket felhasználás előtt öblitsük le, itassuk le róluk a nedvességet.

Leginkább salátákhoz adjuk, és tényleg kiváló olaszos tésztákhoz, rizottókhoz. Beletuszkolhatjuk a sonkás, sajtos zsemlyénkbe, biggyeszthetjük a téliszalámis szendvicsre épp úgy, mint a körözőttesre. Apróra vágva keverhetjük vajkrémbe, túrós, sajtos, paradicsomos, tojásos kenőkékbe. Készíthetünk vele pesztót, spenótos fogásoknál helyettesíthetjük vele a fele adag spenótot. Apríthatjuk a főzés végén zöldség levesekbe, tejszínes krémlevesekbe, gazdagíthatjuk vele a krumplipürét.

Ilyen nagy melegben egy jó adag rukkolás salátával letudhatjuk az ebédet, vacsorát.

Aréna2000

Fokhagymás, sajtos, csirkés rukkola saláta 

Hozzávalók / 4 főre / :

15 dkg rukkola

10 db koktélparadicsom félbe vágva

40 dkg csirkemell filé

10 dkg feta sajt összemorzsolva

10 dkg mozarella kisebb darabokra vágva / egyszerűbb, ha eleve a mini mozarella golyókat vesszük /

6 gerezd fokhagyma apróra vágva / préselhetjük is, de számítsunk rá, hogy levet ereszt, és sokkal intenzívebb lesz /

1 közepes kaliforniai vagy kápia paprika kis kockákra vágva

3 kemény tojás negyedelve

olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors, frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A csirkemell filét kis kockákra vágva felhevített olívaolajon pirosra sütjük. Leszűrjük, egy méretes tálban összekeverjük a feta sajt és a kemény tojások kivételével az összes többi hozzávalóval. Szépen elrendezzük, a tetejére morzsoljuk a fetát, körbe rakjuk a negyedelt tojásokkal.

Sokan félnek a rizottó főzésétől, pedig csak egy kis figyelmet - és megfelelő rizst - igényel. Kiváló egytál étel, amit akárcsak simán, kevés sajttal keverve,  megbolondíthatunk rukkolával. Most egy céklás változatot mutatunk.

Céklás, rukkolás rizottó

Hozzávalók / 4 főre / :

10 dkg rukkola

1 közepes fej cékla kis kockákra vágva

2,5 dl rizottó rizs / gömbölyű szemű, pld. Arborio /

1 nagyobb fej csemege hagyma felkockázva

3 gerezd fokhagyma összezúzva

10 dkg vaj

2 dl száraz fehér bor

4 dl zöldség alaplé / vagy leszűrt húsleves /

8 dkg reszelt parmezán

só, frissen őrölt bors, csipet frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A vajon megpároljuk a hagymát és a céklát. Rádobjuk a megmosott rizst, és egy kicsit megfuttatjuk. Folyamatosan bele adagoljuk a zöldség alaplét vagy húslevest. Amikor kezd elpárologni a folyadék, akkor hozzáöntjük a bort, és belekeverjük a fokhagymát. Időnként kíméletesen átforgatva szinte krémes állagúvá főzzük / nem fedjük le, nem hagyjuk magára / . Ha kész, fűszerezzük, belekeverjük a parmezánt és a rukkola felét. A másik felével tálaláskor szórjuk meg a rizottót. Tipp: sült csirkemájjal, csirkemell csíkokkal, prosciutto szeletkékkel gazdagíthatjuk.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?