Gasztro Tóth Sándor 2013. március. 27. 18:59

Kulináris zarándokhely tortával – húsvéti recept

A híres spanyol Szent Jakab-út, vagy ahogyan népszerű nevén emlegetik, El Camino, nemcsak erőt próbáló lelki és testi túrát jelent. Az apostol nyughelyének városában, Santiago de Compostelában húsvét időszakában gasztronómiai rendezvényekkel várják a vendégeket.

A kortárs írók - Paulo Coelho és a magyar Tolvaly Ferenc – által átélt és megírt élmények nálunk is népszerűvé tették a Pireneusok franciaországi lábától induló, s az Észak-Spanyolországon átvezető zarándokutat. Egyre több magyar vág neki a 830 km-es távnak. A fésűs kagylóval jelölt Szent Jakab-út időközben különböző európai szakaszokkal egészült ki, magyarországi szakaszát májusban szentelik fel.

Az El Camino végpontja, Santiago de Compostela galíciai város, ahol a zarándokokra és kíváncsi turistákra egyaránt igyekeznek odafigyelni egész évben. Ám most,a  húsvéti időszakban (március 22-től 31-ig) először rendezik meg a Santiago Pasión 2013 gasztronómiai napokat. 16 helyi étterem csatlakozott a kezdeményezéséhez. Afféle húsvéti „kulináris passióval” szolgálnak a városba látogatóknak és persze a helybelieknek. Az évszaknak megfelelő alapanyagokból, a kolostorok és a galíciai konyha hagyományainak megfelelően készítenek böjti és húsvéti ételeket. Mindenhol egységesen 18 eurót számolnak az ünnepi menükért.

A Santiago torta
hvg.hu

A kínálatban főként tengeri kagyló, polip és rákféleségek, különböző halak gazdag választéka és zöldfélékből készült fogások szerepelnek. Mi is betekintettünk az étlapokba: találtunk pirítós kenyeret alliolival (karakteres ízű, olivás fokhagymakrém), kolbászos csicseriborsó levest spenóttal, fésűs kagylót és garnélarákot rizzsel, tengeri sügért tarlórépa zölddel, tőkehalat fokhagymamártással, torriját galíciai törkölyben áztatva, sajttortát birsalmával és Santiago tortát. A torrija és a Santiago torta garantáltan nem maradhat el a húsvéti asztalról Spanyolországban (az északi részen karácsonykor is kötelező.)

A torrija – általában tejben vagy borban áztatott, tojásban kisütött kenyér – annyira népszerű húsvéti eledel, hogy a szent héten a madridi régióban külön torrija útvonalat (Ruta de la Torrija de Guadarrama) lehet bejárni és kóstolgatni a boros, tejes, csokoládés és egyébfajta fahéjas cukorral megszórt pirítósokat. Nem mellesleg, kísértetiesen hasonlítanak a mi édes bundáskenyereinkre.

Szent Jakab városában a Galícia védőszentjéről elnevezett Santiago torta ott díszlik minden cukrászdában,pékségben, kávézóban, étteremben, de házaknál is készítik húsvétkor. Igen egyszerű, mandulás sütemény a porcukorral mintázott jellegzetes Jakab-kereszttel. Akinek kedve támad hozzá, könnyen elkészítheti, csak kartonpapírból kell tortasablont kivágnia a Santiago-rend keresztjéhez.

Íme, a recept, a HVG könyvkiadó Ízek és kultúrák sorozata Spanyol konyha lépésről lépésre kötete alapján:

Santiago torta

Hozzávalók, 4 személyre: 8 tojás, 10 dkg lágy vaj+egy kevés a kenéshez, 20 dkg liszt, 30 dkg darált mandula, fél kg cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, fél pohár édes jerez (sherry), 5 dkg porcukor a szóráshoz.

A tészta elkészítése: tálba ütünk két tojást és gyorsan felverjük. Hozzáadunk 10 dkg lágy vajat, és alaposan összekeverjük. Lassan beleszórjuk a 20 dkg lisztet, és kézzel összedolgozzuk. Addig gyúrjuk, míg homogén tésztává áll össze. A tésztából cipót formálunk. Tiszta felületet belisztezünk, és sodrófával a lehető legvékonyabbra nyújtjuk a tésztát. A kapcsos tortaformát kivajazzuk és belisztezzük. A tésztát a tortaformába simítjuk úgy, hogy túllógjon a forma oldalán.

Töltelék készítése: a darált mandulát, a cukrot és a fahéjat összekeverjük a 6 félretett tojással és a sherryvel. A keveréket a tésztával bélelt tortaformába kanalazzuk, és spatulával elsimítjuk. A tészta túllógó széleit levágjuk.

Sütés: közepesen meleg sütőben kb. 1 órát sütjük a tortát. Kivesszük a sütőből és a formában hagyva pihentetjük.

Szórás: amikor kihűlt, tálra csúsztatjuk. Ráhelyezzük a kartonsablont, és a tortát megszórjuk porcukorral. Határozott mozdulattal leemeljük a sablont a tortáról úgy, hogy a kontúrok ne mosódjanak el.

Tálalás: egészben tesszük az ünnepi asztalra, és édes /malaga/bort kínálunk hozzá.