2013. február. 14. 15:27 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. február. 14. 15:29 Gasztro

Jó minőségű a pangasius a magyar hatóság szerint

A magyar élelmiszerbiztonsági hivatal vizsgálatai szerint a pangasius hal minőségében nincs kivetnivaló, bár két mintában a határérték alatti növényvédőszer-maradékot mutattak ki.

Sem mikrobiológiai, sem toxikológiai szennyeződést nem találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a vizsgált pangasius néven forgalmazott haltermékek között - közölte a hivatal. Két mintában mutattak ki határértéket el nem érő növényvédőszer maradékot.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter lakossági jelzések és a sajtóban elterjedt információk alapján tavaly decemberben rendelte el a távol-keletről származó termék kiemelt ellenőrzését. Akkor azt mondta, hogy a pangasius termékek alapanyagát adó halakat távol-keleti országokban, gyakran ellenőrizetlen körülmények között tenyésztik, a hosszú szállítási lánc és a bizonytalan eredet élelmiszerbiztonsági kockázatokat jelenthet. A miniszter azt javasolja a fogyasztóknak, hogy jó minőségű, ellenőrzött, biztonságos és friss magyar halat vásároljanak.

Az ellenőrzéseket végző Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai azért, hogy minőségi és az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő áruk kerüljenek a fogyasztók kosarába, január 31-éig 49 mintát ellenőriztek, amelyek közül 37 minta ellenőrzése lezárult.

Mire jó a pangasius?