Gasztro hvg.hu 2012. december. 14. 12:12

Születésnapi borvallomások

A Polgár család hitvallásának legfontosabb eleme a tradíciók tisztelete a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig.

Ebben az esztendőben több neves pincészet ünnepelt jubileumot. Legutóbb Villányban a Polgár Pincészet,amely ínyenc vacsorával egybekötött borkóstolón mutatta be az elmúlt tíz év legjobb borait.

A borválogatást Kapronczai Balázs, Polgár Zoltán veje állította össze. „A vőm minden évjáratból kiválasztott egy-egy bort. A fiatalokkal kezdtünk, először egy „széndioxid macerációs” módszerrel előállított nedűt csempészett a kóstolóba, amely idén Szent Márton napjára készült el. Két pinot noir-t is megmutattunk a szakértő közönségnek: egy 2011-es és egy 2004-es évjáratot. 2010-ből egy fehér bort mutattunk be, ez az újhordós érlelésű chardonnay volt az est kakukktojása. De újra kóstolásra kerültek a régi klasszikus cuvée-k és az elixír is” – mondta Polgár Zoltán.

A vacsorán Herczeg Ágnes borszakértő kalauzolt a Polgár borok között. "Mindig különleges esemény egy pincészet tíz évének áttekintése, és ez a kóstoló is sok kellemes meglepetést tartogatott. Több kedvencem is volt, de most csak négy bort emelnék ki. A friss 2012-es Portugieser igazi gyümölcsbombaként robbant, épp úgy, ahogy az egy primőr vöröstől elvárható.

redlemon

A 2004-es Pinot Noir még mindig a fejlődési szakaszában van, bár hamarosan eléri a csúcsát, viszont nagyon tartalékokkal rendelkezik, nem kell sietni a palackok bontogatásával. A cuvée-k közül nehéz a választás, hiszen mindegyiknek más-más a szépsége.

Az új házasítás, a Credo nagyon fiatal, tele erővel, energiával. Szerintem sokat fogunk még hallani róla. A 2003-as Elixír méltóságteljesen, és elegánsan zárta a sort, fáradtságnak egy csepp jelét sem mutatva. Szerencsés, akinek még van belőle – mondta a szakember.

A pincészet az elmúlt tíz évben a folyamatos innováció mellett több nagy beruházásba is belevágott. 1993 óta megnyitották harminc szobás panziójukat, alkalmassá tették a vendégek fogadására a több mint 300 éves pincét. A panzióban a bor mellé felszolgált ételek alapanyagait a saját tanyájukon termelik meg. A hangsúly persze a pohárban van. Mostanság genetikailag rezisztens új fajtaötletekkel kísérleteznek, hogy milyen eredménnyel, az majd jövőre derül ki.