„This is Julia Child. Bon appetit!” – a gasztronómiában világszerte jól ismerik ezeket a mondatokat. Így fejezte be minden alkalommal televíziós receptjeit Julia Child, aki szerdán lenne száz éves. Amerikai volt, mégis ő szerettette meg milliókkal a francia konyhaművészetet. Szerdán a Google Doodle-ja is rá emlékezik.
Croissant, bouef bourguignon, crepes suzette, omlette – néhány étel, amelyet világszerte Julia Child tanított meg elkészíteni nézőinek, olvasóinak főzőműsorai, könyvei segítségével. Jellegzetes hanghordozásáról, frizurájáról sokan megismerték az idősebbek közül, a fiatalabbak pedig a Julie & Julia című film után tanulhatták meg a nevét. Meryl Streep keltette őt életre, a megszokott kötényben, frizurával és egy csipetnyi ügyetlenkedéssel.
Julia Child 1912. augusztus 15-én született a kaliforniai Pasadenában. A főiskola elvégzése után New Yorkba költözött, ahol gépíróként dolgozott egy lakberendezési cég reklámosztályán, később helyi lapoknak írt, reklámok készítésében működött közre. Sokáig sportolt, később azonban az amerikai hadsereg és tengerészet mégsem vette fel, mert túl magas, 1 méter 88 centi volt.
1946-ban ment hozzá Paul Cushing Childhoz, akivel 1948-ban Párizsba költözek, külügyi szolgálatra. Itt ismerkedett meg a francia konyhával Julia Child. Gyermekük nem volt.
Hazatérésük után jelent meg „A francia konyhaművészet elsajátítása” című könyve, majd 1963-tól tévéműsort is vezetett The French Chef („A francia főszakács”) címmel.
A WikiPedia szócikke szerint 2004. augusztus 13-án hunyt el, veseelégtelenségben. Szerdán a Google Doodle is Julia Childra emlékezik.