Amikor először hallottunk a nyers vegán étrendről, gasztronómus ízlelőbimbóink vészt jeleztek, lelki szemeink előtt pedig egy talán egészséges, de fűrészporízű, hervasztó salátatál jelent meg. Ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Találkozásunk a nyers koszttal igen sikeres volt, átmenetileg rajongók lettünk.
Mielőtt a rajongás konkrét tárgyaira térnénk,azért be kell vallanunk, hogy a nagy találkozáskor a kinti, napon mért hőmérséklet majdnem elérte a nyers vegán ételeknek ideális hőfokot… A nyers vegán konyha alapja ugyanis, hogy az ételeket nem főzik 46 fok felett, mert ezen a hőmérsékleten az enzimek elpusztulnak – velük együtt pedig az élelmiszerek tápértéke is elveszik. A nyers vegán élelmiszereket éppen ezért élő ételeknek is nevezik, hiszen minden fontos tápanyag teljesen érintetlen formában található meg bennük.
Ez a fajta étkezés nem egyszerűen fogyókura vagy méregtelenítés, hanem életmódváltás. Nem csak húsfélék, de semmilyen tejtermék sem szerepel a konyhán, amit sokan a fehérjék hiánya miatt bírálnak is rendesen. Valójában ez az étrend is tartalmaz megfelelő mértékben fehérjéket, sőt. A Washington Egyetem Orvostudományi Intézetének kutatói feltételezték, hogy az étrend követői esetében az állati fehérje-, illetve a tejfogyasztás mellőzése miatt D vitamin hiánynak kell fellépnie, ami csontritkuláshoz vezethet – egy kutatási projekt azonban pont ellenkező eredményt hozott. A nyerskoszton élők D vitamin-ellátottsága, nemcsak hogy megfelelőnek bizonyult, de meglepően magas volt. Kiderült az is, hogy az ilyen étrenden élők esetében a cukorbetegség, szívbetegség, mellrák és prosztatarák kockázata igen alacsony. A tudósok az eredményeket látva szorgalmazzák, hogyha nem is térünk át a nyers vegán kosztra, a lehető leggyakrabban fogyasszunk nyers vagy kiméletesen elkészített zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű magvakat.
Az tehát nem kérdés, hogy a nyers vegán étel egészséges. A kérdés már csak az, hogy finom-e? Tudjuk jól, a puding próbája az evés - még ha ez elég szokatlan puding is lenne - , így terepre indultunk, hogy megválaszoljuk a kérdést. A nyers vegán étrend hazai koronázatlan királynője Lénárt Gitta, a Nyersétel Akadémia vezetője. Nem az a fajta,aki búzafűvet prédikál és pörköltet eszik. Évek óta él ezen koszton, és több nyers vegán témájú könyv szerzője. Legutóbbi, az Élő italok című könyvének bemutatóján a sajtó képviselőinek is volt alkalmuk megkóstolni Gitta elsőre talán meglepő,de nagyon finom italkreációit. Madársaláta levelekből, banánból és nektarinból egy egyszerű gyümölcsfacsaró segítségével fantasztikusan frissítő italt; almából, répából és friss gyömbérből pedig kissé pikáns, édeskés kortyolgatnivalót készített. A sajtótájékoztatón elmondta, ezek a mindenképpen frissen készítendő italok nemcsak jók, de néhány pohárban több kilónyi gyümölcs,zöldség jótékony hatása sűrűsődik. A legegyszerűbb ital a mandulatej volt – őrölt mandulából és vízből turmixgépben rendkívül könnyen elkészíthető, és kiválóan alkalmas a tehéntej pótlására.
Az extrém konyhai kalandozást az ország első nyers vegán éttermében folytattuk. A szuperzöld Mannatural nemcsak az ételek készítésekor környezetkímélő a konyhán, de sok más egyébben is. Például csak biciklis futárokat alkalmaznak,és visszaváltható edényeket használnak házhozszállításkor is. Az étteremben természetesen minden nap frissen készülnek a fogások, készétel, felmelegítés nincs. Étvágygerjesztés annál inkább. Az étlapon egészen ismerős neveket találunk: pizza, cannelloni, paella és burger – csak hogy néhányat említsünk. Álljunk csak meg egy pillanatra! Pizza, cannelloni, paella és burger NYERSEN? Természetesen ezek több mint újragondolt fogások. Az étterem idestova három éve csak és kizárólag nyers vegán ételeken élő tulajdonosa, Takács Ákos olyan ízelítőt celebrált, amitől bizony elakadt a szavunk. Nagyon finom a Mannatural székelykáposztája, a hajdina tejföllel készült kolozsvári káposzta pedig egyszerűen fantasztikus. A tejtermékeket magtejföllel pótolják. Az étterem tzazikijében a hamis „joghurtról” csak a szokatlan állag árulkodik , az íze megtévesztően hasonlít az igazira. Természetesen a húsfélék pótlása már könnyebben tetten érhető,de a remek ízek hatására az ember meggyőzhetővé válik. Sehol sem bukkant fel a fűrészpor fíling, helyette gazdag és változatos ízeket fedeztünk fel az izgalmas fűszerezésnek köszönhetően. A nyers vegán étrend a saláták kimeríthetlen tárháza, a Mannatural egyik legfinomabbjának a lilahagymával és friss citromos-kapros öntettel bolondított kárpátaljai lilakáposzta saláta bizonyult, amelyhez különféle aszalvány „kenyereket” csipegettünk. A rendkívül tömény kenyérféleséget, mely alapvetően lenmagból készül, számtalan verzióban – édesen és sósan egyaránt – készítik, kedvencünk a káposztás tészta ízeit idéző fejeskáposztás lett.
Minden étkezés koronája a desszert. Ez volt az a pont, ahol a nyers vegán koszt tényleg csatát nyert nálunk. Egy édesség, ami nem tartalmaz lisztet, cukrot, tejtermékeket, nem csak hogy nem hízlal, de jó is! Ilyen csak a mesében létezik. És a Mannatural étteremben – amely a hihetetlen érdeklődésnek köszönhetően egy, a glutén- és laktózérzékenyek megváltását is jelentő cukrászda megnyitását is tervezi. A diókrémmel töltött házi palacsinta – a „tészta” lekváraszalványból készült – remek kezdésnek bizonyult, de az igazi nagyágyú a garantált függőséget okozó csokitorta,azaz a kókuszos alapon karobos krémes sütemény. Mondhatjuk,mennyei,azaz mannai .
A nyers vegán étrendre való átállásnál – mint annyi másnál is - az első lépések a legnehezebbek. Már csak azért is,mert szkeptikusan közelítünk a „kecske- és madárkajákhoz”. A húsevők leginkább attól félnek, éhen halhatnak egy kiadós vacsora ellenére is. A tapasztalatok azonban azt mutatják, a legmegtermettebb izompasik is elégedetten távoznak az étteremből , és a legtöbben vissza is térnek,anélkül,hogy egészségtudatos cicababa unszolná-vonszolná őket oda. Takács Ákos azt mondja, éttermével nem az a célja, hogy megtérítse az embereket, csupán egy egészséges és finom alternatívát szeretne nyújtani, amelyből ha beépítünk elemeket az életünkbe, csak nyerhetünk vele.
Maradjunk ennyiben,elvégre ez mégis csak egy gasztronómia rovat,nem csukhatjuk ki a disznótorost. Legfeljebb ilyen melegben.