Egy vidám reklámfilmmel népszerűsítik a tipikus spanyol ételt Japánban. Bár az ibériaiak véleménye szerint a japánok kreációjának nem sok köze van az eredetihez, azért büszkék rá, hogy a Felkelő Nap országában ily módon is növelik az érdeklődést Spanyolország iránt.
A japánok kicsit ironikusnak tűnő reklámspotját végignézve mi is kedvet kaptunk a híres valenciai serpenyős fogáshoz. S máris olthatatlan vágyunk támadt a közeledő nyár előtt újból egy mediterrán úti- és gasztronómiai élményre.
Úgy tűnik, míg a spanyolok a sushit favorizálják, addig a japánok rákaptak az utóbbi időben a paella készítésére és fogyasztására. A hozzáértők megítélése alapján a Viva Paella cég kínálata egy hibridételnek felel meg, amely egyesíti magában a paellát és a pizzát. De ez nem veszi el a dél-európaiak kedvét, inkább örülnek neki. Bíznak abban, hogy mind több nemcsak fotózó, hanem kulinárisan is fogékony japán turista keresi fel országukat, ami a mostani gazdaságilag instabilabb időkben még jól is jöhet.
Nézzük, milyen is valójában a japán paella! Nyolcféle változatot kínálnak belőle, ám ezek sok esetben csak annyiban egyeznek a valenciai konyhaművészet remekével, hogy rizs van bennük. A Viva Paella legkedveltebb készítményei a sült csirkés-párolt zöldséges, csirkés-sajtos és garnélarákos, baconszalonnás-friss cukkinis és fokhagymás, borjúhúsos-gombás paellák. A japán gasztrocég kínálatában a jóféle ibériai tapasok – bor- és sörkorcsolyás falatkák - is megtalálhatók.
A szakértő blogírók – köztük a Gastronomía & Cía bloggere - úgy tartják, nem lehet nagyot tévedni, ha ehhez eredeti nyersanyagokat, pl. kolbászt, sonkát, kroketteket használnak. A keleti konyha ízlése szerint akár elképzelhető variáció lehet ehhez még Spanyolországból az ínyencek által jól ismert katalán krém vagy a madridi San Ginés Csokoládégyár terméke a churros con chocolate (csokoládéba mártott sült tésztarudacskák), amely Japánban is kapható.
Valljuk be: mi is örülnénk annak, ha a japánok a magyar tejfeles-sajtos lángost reklámoznák ilyen formában, a háttérben a Balatonnal. S még azt sem bánnánk, ha valamilyen nyers tengeri herkentyűvel spékelnék meg, és japán-magyar ételhibridként a tejfeles-sajtos-sushis lángost népszerűsítenék egy Éljen a lángos nevű cég márkatermékeként, csárdást táncoló japán lányok kíséretében.
(Azoknak,akik az autentikus valenciai paella, vagy a katalán krém receptjére kíváncsiak, a HVG Kiadó gondozásában megjelent Spanyol konyha lépésről lépésre című szakácskönyvet ajánljuk az Ízek és kultúrák sorozatból. Bővebben tájékozódhatnak a kiadványról a www.izek.hvg.hu weboldalon.)