XII. századi fürdőt rejtettek egy spanyol tapasbár falai
A Cervecería Giralda tulajdonosai csak legendának hitték, hogy az építmény valaha egy fürdőnek adott otthont.
A Cervecería Giralda tulajdonosai csak legendának hitték, hogy az építmény valaha egy fürdőnek adott otthont.
Reprezentatív jellegű felmérések szerint az úti célok kiválasztásánál manapság már nemcsak a kifejezetten hedonista gourmet turistáknál szerepelnek első helyen a gasztronómiai szempontok, s csak utána a látnivalók, nevezetességek, a szellemi táplálék. Az utazók egyre inkább kíváncsiak egy-egy ország, nemzet konyhájára. Erre alapozva szerveződik most júniusban az El Bulli örökséghét Barcelonában.
Elég nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi fő-fő vezető és a korábbi magyar miniszterelnökök, király híján köztársasági elnökkel megfejelve egyikük törzshelyén egy asztalhoz ülnének vacsorázni. S ennék, amit a pórnép.
Ez is csak egy lepény, mégis kikérné magának a degradálást. Minden spanyolok tortillája az andalúz kocsmákban épp úgy ott a pulton, mint az önérzetes katalánoknál, vagy a baszkoknál. Ő a fő tapas otthon és házon kívül, de létjogosultsága van az elegánsabb éttermekben is.
Általában a pesti éttermek ugranak be mindenkinek, mintha Budán nem is lennének jó vagy megközelíthető helyek. Pedig érdemes ellátogatni például az egykori Bartók mozihoz, a néhai városmajori kispostához vagy akár a Lövőház utcába. Hol kaphatók a legfinomabb tapastálak? Hol ehetünk grillezett tintahalat vagy marinált pisztrángot? Hol nyúlhatunk bele a szomszéd tányérjába? Budai étteremmustra – megfizethető különlegességeket kerestünk.
Míg Németországban tekintélyes politikusok a lóhús botrányba keveredett termékeket jótékonykodnák oda segélyszervezeteknek, addig a nyakig válságban lévő Spanyolországban Michelin-csillagos séfek állnak egy-egy szolidaritási akció mellé.
Egy vidám reklámfilmmel népszerűsítik a tipikus spanyol ételt Japánban. Bár az ibériaiak véleménye szerint a japánok kreációjának nem sok köze van az eredetihez, azért büszkék rá, hogy a Felkelő Nap országában ily módon is növelik az érdeklődést Spanyolország iránt.
Még hogy minden spanyolok betevő tapasa csak a borokhoz passzolna. A tabudöntögetésben élenjáró katalán csodaszakács most azért lépett szövetségre a sörösökkel is, hogy bebizonyítsa, tapas minden jó italhoz jár. Sőt, mindenhol, mert ha az űrbe nem is lövi ki, de világkörüli útra indítja falatkáit.
Az igazi világutazó sunnywalk64 blogja igazi csemege lehet minden világjárónak, hiszen közel 30 országban megfordult...
A mai spanyol konyha gyökerei a római korig nyúlnak vissza.
Szálloda egy stockholmi börtönben Ha Stockholmra és a svédekre gondolunk...