Élet+Stílus Tóth Sándor 2018. június. 05. 18:14

Enni jó – gasztroturizmus

Reprezentatív jellegű felmérések szerint az úti célok kiválasztásánál manapság már nemcsak a kifejezetten hedonista gourmet turistáknál szerepelnek első helyen a gasztronómiai szempontok, s csak utána a látnivalók, nevezetességek, a szellemi táplálék. Az utazók egyre inkább kíváncsiak egy-egy ország, nemzet konyhájára. Erre alapozva szerveződik most júniusban az El Bulli örökséghét Barcelonában.

A „Világszerte gasztronómiai élmények” szlogenjének szellemében ténykedő utazási iroda specialista, a Rascal & Thorn nem a Costa Brava homokos strandjaival, sziklás öbleivel, vagy Barcelona nevezetes művészeti, építészeti látnivalóival hirdette meg júniusi katalóniai útját. Célzottan az evést-ivást helyezi előtérbe a program hetven százalékában, és a többi marad csak kifejezetten városnézésre, illetve szabadidőre. A június 9-16 között sorra kerülő gasztrotúra az USA-ban is jól ismert – az Amerikai Kulináris Intézet által Augie-díjjal kitüntetett – katalán sztárséf, Ferran Adrià és legendás étterme, az El Bulli (ötször választották a világ legjobb éttermének) kulináris örökségét kívánja közelebb hozni a tematikus út résztvevőihez. A programban kiemelt helyen szerepel a befejezés előtt álló ElBulli 1846 kulináris kutatási és innovációs központ felkeresése a Costa Brava-i Rosesben (előreláthatólag 2018 végére lesz kész, és 2019 tavaszától tesztelik), valamint a barcelonai Bulligrafia gasztronómiai étellaboratórium, receptarchívum és múzeum meglátogatása. Az említett létesítményeket, illetve projekteket a Ferran Adirà által irányított El Bulli Alapítvány működteti.

A gasztrotúra részvevői bőséges ízelítőt kapnak az egy hét alatt az El Bulli legendás konyhájából, degusztációs menüiből, újraértelmezett tapasaiból, koktéljaiból, ugyanis összesen 11 étterem és tapasbár – Tickets, Marea Alta, Dos Pebrots, Rias de Galícia, Suculent, Pakta, Disfrutar, Bodega 1900, Hoja Santa, Niño Viejo, Enigma – választékát próbálhatják ki. Az említett helyek azért szerepelnek az El Bulli örökségprogramban, mert nemcsak a 2011 júliusában bezárt étterem receptjei szerint készítik az ételeket, de séfjeik többsége az El Bulli konyháján szerezte tudását.

A majdnem tucatnyi étterem közül mindenekelőtt kiemelendő a Tickets tapas- és koktélbár, valamint a Disfrutar nevű étterem. Az előbbi az utazási irodával együttműködő Albert Adrià tulajdonos séf irányítása alatt áll. A névazonosság nem véletlen, hiszen fivérével, Ferrannal együtt álmodták meg a Tickets tapaskreációt, és bárja, a 41˚ koktélvilágát Barcelona színházi és múzeumi negyedének a szívében, az Avenida Paralelón.

apartmentbarcelona.com

A 2014-ben nyitott, és immáron két Michelin-csillagos étterem, a Disfrutar már elnevezésében is figyelemfelkeltő, jelentése: élvez. A kreatív konyha degusztációs menüsorát három olyan neves séf – Mateu Casañas, Oriol Castro  és Eduard Xatruch – jegyzi, akik az El Bulli tűzhelyeinél pallérozták főző/sütőtudományukat. S mire végleg búcsút kellett venniük az ikonikus helytől, kiderült, hogy elválaszthatatlan triót képeznek a konyhában.

Facebook

Az 5795 dollárba, mintegy 1,6 millió forintba kerülő gasztrotúra programjában gindesztilláló, csokoládémanufaktúra felkeresése és persze alapból piaclátogatás is szerepel. Úgy tudjuk, már nem érdemes jelentkezni, hónapokkal ezelőtt minden hely betelt. Viszont nagyon el tudnánk képzelni nálunk is egy vállalkozó szellemű utazási irodát, amely felvállalja a magyarországi gasztroturizmust, már bőven lenne hová kalauzolni kis hazánkban az éhes-szomjas, kíváncsi turistákat.