2011. március. 16. 21:00 Tóth Sándor Utolsó frissítés: 2011. március. 16. 18:20 Gasztro

Világkörüli útra indulnak a tapasok

Még hogy minden spanyolok betevő tapasa csak a borokhoz passzolna. A tabudöntögetésben élenjáró katalán csodaszakács most azért lépett szövetségre a sörösökkel is, hogy bebizonyítsa, tapas minden jó italhoz jár. Sőt, mindenhol, mert ha az űrbe nem is lövi ki, de világkörüli útra indítja falatkáit.

Ferran Adriá, aki a nevével fémjelzett Inedit sört az Estrella Damm gyárral főzte ki, most tapasprojektben utazik a sörösökkel. Csatlakozott hozzá a Turespaña és az Alícia Alapítvány is. A cél: az italkísérő falatkák Spanyolországon kívüli népszerűsítése.

A spanyol gasztronómiai boom után eljött az ideje, hogy világkörüli útjára indítsák a tapast, véli a kortárs szakácsművészet jeles képviselője. Az utóbbi időben mindent  be is vet  annak érdekében, hogy megfelelő rangot kapjanak az ibériai bor- és sörkorcsolyák. Mint arról nemrég hírt adtunk, Barcelona központjában, az Avenida Paralelón Tickets néven tapasbárt nyitott testvérével, Alberttel. Itt több évi kutatómunkájuk eredményeként az italhoz való harapnivalók történetét, fejlődését is bemutatják. A kínáló pult gazdag választéka mellett régi tárgyi emlékekkel is szolgálnak a hozzájuk betérőknek.

Ferran Adriá és Enric Crous sörrel koccint a tapasra.
Elmundo.com

Adrià tapasprogramjának előremutató eseményeként március 8-án közös prezentációt tartottak a nagy múltú, az idén 135 éves Estrella Damm Sörgyár főigazgatójával, Enric Croussal együtt. Országos projektként jelentették be, hogy az apró falatkák  történetében új fejezetet kívánnak nyitni. Elképzeléseik szerint az év utolsó negyedében New Yorkban, Los Angelesben, majd Londonban vándorkiállítások keretében mutatkozik be a spanyol tapas, s azok a vendéglátóhelyek, ahol ebből a legjobb minőséget kínálják. A program elindítói nem titkolják, hogy szeretnének világszerte új, autentikus tapasbárokat nyitni. Valami hasonló térhódítással, mint az olasz pizzériák, a francia brasserie-k vagy a japán sushi bárok.

Ős-tapasok

Több száz fajtáját ismerik, külön recepttára, tekintélyes szakirodalma van, a választék folyamatosan gazdagodik. Ám, vannak olyan jellegzetes, originális tapasfajták, amelyek egyetlen bár kínálatából sem hiányozhatnak. Ilyen a pincho muruno, a kis pálcákra fűzött sült csirke és disznóhús darabkák pikáns paprikás fűszerrel, valamint a gambas en gabardina (köpönyeges rák), a búza- és kukoricalisztbe forgatott, olívaolajban kisütött garnélarák. Az egyik legrégebbi tapas a banderillas, a 10 cm-es pálcán sorakozó savanyított-csípős uborka, olívabogyó, hagyma, paprika darabkák. A montadito (vagy montado), a lovas vagy lovacskás kis szendvicskenyérre rakott füstölt lazacszelet, vagy kolbász szeletkék. Tipikus andalúz különlegesség a serranito, egy serrano sonkából, csirkehúsból vagy vesepecsenyéből, paradicsomból, paprikából összeálló szendvicsféle. A tapa változata Észak-Spanyolországban a pincho, Logroñoban (La Rioja tartomány) gombából készül a champiñones, vagy champis. A város nevezetessége a Calle del Laurel, ahol a 200 méteres utcában 40 tapasbár működik.

A nemes gasztrokulturális célokon túl persze egyéb,kézzel fogható előnyökkel járna a vállalkozás, hiszen minél több autentikus tapasbár nyíik a világon, annál több ibériai bor, sör, olívaolaj, sonka és más áru fogy… A projekt nyitott, várják hozzá az élelmiszeripari és élelmiszerkereskedelmi cégek csatlakozását. Mindehhez jól jöhet Ferran Adriá széleskörű ismertsége az USA  szakmai és tudományos köreiben. Az Amerikai Kulináris Intézet (The Culinary Institute of America) 2009-ben neki adományozta az Augie-díjjal járó Év Séfje címet, tavaly pedig konyhaművészeti kurzus indítására kérték fel a Harvard Egyetemen, ahol előadásait az idén is folytatja.   

A spanyol tapas „intézménye” persze nem ismeretlen a világon, hiszen New Yorkban és az európai városokban, így Budapesten is nyíltak már tapasbárok. Adriá és szövetségesei viszont úgy vélik, még nem eléggé ismert és elterjedt az eredeti receptekre és alapanyagokra épülő spanyol „miniatűr konyhaművészet”, ezért is kívánnak a tapas nagyköveteiként szerepelni a jövőben.