Elég nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi fő-fő vezető és a korábbi magyar miniszterelnökök, király híján köztársasági elnökkel megfejelve egyikük törzshelyén egy asztalhoz ülnének vacsorázni. S ennék, amit a pórnép.
Ez Spanyolországban szerda este megtörtént: a nyugdíjas király kedvenc madridi éttermében találkoztak a különböző platformot képviselő politikusok.
A kiadott hivatalos közlemények szerint barátságos és nyugodt hangulatban zajlott le a jelenlegi miniszterelnök, Mariano Rajoy által kezdeményezett magánvacsora a madridi Casa Lucio-ban.
A helyi szokásoknak megfelelően este kilenckor ültek asztalhoz a hagyományos spanyol konyhát vivő étteremben, ahol a törzsvendégnek számító I. János Károly jobbján a mostani miniszterelnök, amellett José María Aznar foglalt helyet, míg a királytól balra a másik két exkormányfő, Felippe González és Jose Luis Rodriguez Zapatero ült. Csak a protokolláris rend és a pontosság kedvéért jegyezzük meg, egyenlő arányban képviselték a konzervatív Néppártot, s a vele rivális baloldali Spanyol Szocialista Munkáspártot…
Hogy az est során miről beszélgetettek, arról egyelőre semmi sem derült ki, viszont nem csak egy asztalhoz ültek, hanem a legtöbb spanyol lap - ABC, El País, El Periódico, stb. - szerint szívesen is fényképezkedtek egymással a privát vacsorán.
Az percig sem volt titok, mi került a tányérokra. Semmi felhajtás, egyszerű, mindennapos vacsora. Kis tapasolás iberico sonkával, a Casa Lucio klasszikusának számító tükörtojással, paradicsomos,olívás pirítóssal, chilis,fokhagymás garnélarák és aztán a főfogás hal volt.
A vacsora helyéül választott Casa Lucio Madrid óvárosban található, nem messze a főtértől, a Plaza Mayortól és a királyi palotától. A tulajdonos séf, Lucio Blázquez nevét viselő hely a tradicionális spanyol vendégfogadók – uram bocsá’, kocsmák - hangulatát idézi: a söntéspult mögött sonkák lógnak az akasztókról, a hűtővitrinben a legkülönfélébb tapasok, ahogy az kell. Persze félre lehet húzódni a belső térbe fehér asztal mellé, elkényelmesedni a bőrszékeken, a fali karlámpák szolid fénye alatt elkölteni a vacsorát. No, design, no trendiség.
Az étterem legnépszerűbb ételei: ökörfarok, pacal, bifsztek, churrasco (egy hagyományos húsétel marhából),sültkappan, cocido (csicseriborsó szalonnával, kolbásszal, hurkával, és morcilla szalámival) fabada (lóbab véres hurkával, kolbásszal, szalonnával), angolna és sült tengeri sügér, osztriga, fokhagymás garnélarák. Jó eséllyel szerepelt a tegnapi vacsorán a fokhagymás garnélarák. Az előételek között említett Lucio tükörtojása Madrid-szerte híres, pedig nem más, mint sült krumpli ágyra csúsztatott tükörtojás, igaz ,hogy a friss tojás szabad tartású, boldog tyúkoktól érkezik nap mint nap.
Ja, és hogy mi volt a jóízű vacsora és beszélgetés apropója? Az öt spanyol notabilitás azért ült közös asztalhoz, hogy megemlékezzen róla, I. János Károly egy éve engedte át fiának, Fülöp hercegnek a királyságot, míg Spanyolország 30 éve csatlakozott az Európai Unióhoz.