Kik mustrálják a magyar borokat?
További nemzetközi szaktekintélyekkel növekszik Magyarország egyik legelismertebb borversenyének, az idén 13. alkalommal megrendezett Pannon Bormustrának a zsűrije.
Amióta a Sziget Kft. szervezgeti a Pannon Bormustrát – mondjuk, ez tavaly volt először –, azóta különösen odafigyelnek a sajtókapcsolatokra. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy már jó előre etetik-itatják a gasztroskriblereket, tanácsot, segítséget kérnek tőlük, sőt, még a verseny idején is megfigyelői, fotózási és egyéb lehetőségeket kínálnak nekik.
Ezért nem is igen csodálkoztunk, amikor a Bock Bisztróba invitáltak afféle bensőséges sajtóreggelire. A szigetesek azonban nemcsak a kézből etetésben, de az információk szakértő csepegtetésében is igen profik: néhány hetente képesek valami újat mondani a május 9-12. közötti rendezvénysorozatról, most éppen azt, hogy kiket sikerült megnyerni Magyarország legjobb borainak értékelésére.
Felsőbb kapcsolatok
Ám mindent a maga idejében. Előbb hasznos feleleveníteni, hogy Gál Tibor és Heimann Zoltán a Pannon Bormíves Céh keretében 1999-ben úgy álmodta meg ezt a versenyt, hogy hű képet adjon a hazai termelés legjaváról. A minőségi családi pincészetekből álló céhnek ma már harminc tagja van, elnöke Jásdi István, társelnöke pedig ifj.Figula Mihály. Tiszteletbeli tagja a nem éppen családi pincészet Pannonhalmi Apátság, ám ennek felsőbb kapcsolatai lehetővé tették az efféle társulást. No meg az is, hogy a kezdetek óta ők biztosítják a kóstolási helyszínt.
Tavaly 112 termelő közel 300 borral nevezett, idén ennél többre számítanak a szervezők, ezért 320-ban maximálták a minták számát. A háromnapos kóstoló első felében három bizottság külön sorokat ízlelget, majd ezt követően összeülnek, és közösen vizsgálják meg újra a legjobb tételeket. A jó hír viszont az, hogy lesz negyedik nap is: ezen hirdetik ki a győzteseket, és a gyors szerencsések a díjátadó gáláebédre is vehetnek jegyet, illetve a sétáló kóstolón végigmustrálhatják a győzteseket. Érdemes sietni, mert legfeljebb háromszázan részesülhetnek ebben a kiváltságban. A negyedik nap budapesti belvárosi helyszíne egyelőre még titok – mint feljebb már utaltunk rá, a szigetesek profik a figyelem fenntartásában és az információk csepegtetésében.
A magyar bor a vérkeringésben
Heimann Zoltán a hvg.hu-nak elmondta, nem titkolt céljuk, hogy a versennyel bekapcsolják a magyar borászokat és borokat a nemzetközi vérkeringésbe. Ami azért is hasznos, mert a borászok szakértő visszajelzést kapnak a termékeikről, másrészt pedig a nemzetközi világ is megismeri a mainstreamből mintegy száz éve kiszakadt magyar nedűket. Márpedig ha egy elismert borszakíró vagy népszerű borblogger a billentyűzetére tűz egy-két magyar bort, az sokkal nagyobb reklámot jelent, mint kéttucatnyi óriásplakát. Így volt ez Matt Kramerrel is:az elismert szakértő tavaly év végén 2011 legkedvesebb három bora közé beválasztotta Demeter Zoltán 2009-es Tokaji Veres Furmintját. Kell ennél jobb országimázs? Na, ugye.
Lássuk hát a zsűrit. Hazai oldalról Mészáros Gabriella, Kató András és Romsics László értékel, őket talán már amatőr borkedvelőknek sem kell bemutatni. Idén újra kóstol Pannonhalmán Isabelle Legeron, az egyetlen francia nő, aki letette a Master of Wine vizsgát. Szintén újrázik Kanada egyetlen Master Sommelier-je, John Szabo. Wojciech Bońkowski több évvel ezelőtt ugyancsak tagja volt már a zsűrinek, ő egyébként társszerzője a bestseller Wina Europy borkalauznak, amelyben 15 ezer bort értékelt 31 országból. Új tag Jamie Goode londoni borszakíró, aki jelenleg a brit Sunday Times boros rovatát vezeti, és 2007-ben megkapta az év legjobb borszakírójának járó díjat. Amerikából érkezik Alder Yarrow, a világ egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb boros blogjának, a Vinographynak az alapító szerkesztője. A zsűrit erősíti még Tara Q. Thomas is, a Wine & Spirits Magazine szerkesztője, aki már több mint egy évtizede foglalkozik a lapnál német, osztrák, kelet-európai és mediterrán borokkal.