A tavalyi közös siker után több főzde ismét együtt készíti el az év pálinkáját, ezúttal barackból. A különleges főzet a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon debütál, ott kóstolhatja meg először a közönség a hazai pálinkafőzdék legjobb barackpálinkáinak blendjét. A napokban derült ki, melyik az a 11 főzde, amely minőségi tételével hozzájárul az év párlatához.
Míg ősszel, a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon minden évben egy vendég ország párlata mutatkozik be, addig tavasszal a gyümölcsök kapnak főszerepet. A Budapesti Pálinkafesztiválon tavaly a szilva került a középpontba, 2012 pedig a barack éve lesz. A fesztiválon kiemelt szerepet kapnak majd az év slágergyümölcséből született különleges párlatok, de az ételkínálatban is számos barackból, illetve barackpálinkával készült ételt kóstolhatnak meg a vendégek.
A fesztivál fő attrakciója az év pálinkája lesz, amelyet közösen készítenek el az ország pálinkafőzői. A kereskedelmi főzdék prémium barackpálinkáinak házasításával létrehozott blendből összesen 1900 darab 0,5 literes palackot töltenek le. A pálinkafőzdék által már prezentált tételeket Békési Zoltán vezetésével háromtagú szakmai zsűri értékelte az illatkarakter, tisztaság, ízkarakter, íztisztaság és harmónia alapján. Végül a következő 11 főzde tételeit választották ki: Harmatrázó, Gusto, Békési, Rézangyal, Villányi, Schiszler, Szalontai, Csalló, Rex, Hegyközi és Zwack. Az év pálinkája már készül. Amint Békési Zoltán elmondta: „a blendelésben az a csodálatos, hogy ott a pálinkák értékei összeadódnak és a párlatok kiegészítik egymást.”