A Gault&Millau érkezésével francia konkurenciát kap az Alexandra Étteremkalauz, ráadásul szerkesztője az a Molnár B. Tamás gasztrokritikus - a Bűvös szakács blog szerzője - lesz, aki eddig az Alexandra kiadványát szerkesztette.
Amikor a nyár vége felé megjelent a Molnár B. Tamás által szerkesztett Alexandra étteremkalauz, már biztosan lehetett tudni, hogy a kulisszák mögött valami készül. Hogy milyen súlyos problémák, nézeteltérések támadtak a szerkesztők és a kiadók között arról a Bűvös szakács blogban olvashattunk. Molnár B. Tamás akkor azt ígérte, hogy "a menü változik,a kalauz marad”.
Kedden bejelentették, hogy 2012-ben megjelenik az első Gault&Millau Magyarország kalauz, a nagytekintélyű nemzetközi kiadó gondozásában, Molnár B. főszerkesztésével. Érdekesség, hogy az Alexandra Étteremkalauz már három évvel ezelőtti első megjelenésekor is a Gault &Millau pontozási rendszerét tekintette irányadónak.
Míg a leghíresebb étterem-minősítési rendszer, a Michelin szerint a kitüntetett éttermek egy, két, illetve három csillagot kapnak, a Gault&Millau kalauz húsz pontig osztályoz. A tizenhárom pontos vendéglők már szakácssipkát kapnak, majd két pontonként újabbat, összesen legfeljebb négyet. A húszas csúcspontszámot sosem osztják ki, mondván, a tökéletesség elérésére csak törekedni lehet, s kell is. Egy Michelin csillag átszámolva 15-16 Gault&Millau-pontot ér. Korábban Molnár B. Tamás kifejtette, a Gault&Millau rendszerét azért szerencsésebb a magyar értékelésénél használni, mert míg a Michelin egy bizonyos nívó fölé fókuszál, addig az általuk mintának vett rendszer már az ez alatt lévőket is osztályozza, ahová a magyar vendéglők még beférnek.
Az első Alexandra-kalauz alkalmával Molnár B. egy magazinnak azt mondta, hogy a Gault&Millau esetleges magyarországi kiadása még nem tűnik realitásnak, mert a Gault&Millau akkor még úgy látta, nem szentel külön kiadványt Magyarországnak, csupán az ausztriai kalauzában említi meg a környező országok néhány éttermét.
Az általa vezetett Bűvös szakács blogon Molnár B. Tamás azt írja, az új kalauzzal az a céljuk, hogy a magyar gasztronómiában megindult változások lendülete megmaradjon, és a hiteles teljesítményű éttermek hosszú távon sikeresek lehessenek,valamint a regionális mezőgazdasági termékek s kézműves élelmiszerek rövid utat találjanak a jó és kiemelkedő minőség, az elismertség felé, továbbá hogy Magyarországon általánosságban emelkedjen a vendéglátás színvonala.