A jellegzetes illatú, lila virágú levendula, ha a mezőkről beköltözik a lakásba, leginkább a ruhásszekrénybe vagy a fürdőszobába kerül. Pedig érdemes bevinni a konyhába is, mint igazán különleges, egyedi fűszert. Ha egyszer megkóstoljuk, szinte biztosan elfoglalja jogos helyét a fűszerpolcon.
A levendula lila színét, átható, bódító illatát már az ókorban is ismerték, a keresztények szerint pedig egyenesen az Édenkertből származott. A középkor elején az arab világban gyógynövényként ismeretes, parfümkészítésre, testápolásra használták. Innét jutott el mintegy 1600 évvel ezelőtt Európába. Leginkább Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban terjedt el – ezek az országok manapság is levendulatermesztő nagyhatalomnak számítanak. A levendulát itthon a legtöbb háztartásban, mint hatékony molyirtót ismerik, de olajának párologtatásával vagy teafőzetével enyhítik a légzőszervi bajokat, és a reumatikus tüneteket. Csökkenti a vérnyomást, görcsoldó és antibakteriális hatású, kellemes illata pedig ellazít, nyugtató hatású.
Finom illata nemcsak a molyok ellen hatásos: a konyhából is elűzi az ha ételszagot. Elég, ha egy forró vizes tálba pár csepp levendulaolajt csepegtetünk, és a kellemetlen szagok rövid időn belül eltűnnek. Még az olyan hívatlan vendégek ellen is hatásos, mint a hangyák, mivel a levendula illatot megérezve haladéktalanul továbbállnak. S ha már így bent van a konyhában a levendula, akkor ne féljünk fűszerként is felhasználni. Íze és illata izgalmasabbá teheti a lekvárokat, szörpöket, krémeket, különböző édességeket – a levendulás csokoládé mostanában a csokoládé-manufaktúrák egyik legdivatosabb terméke –, fagylaltokat, kenyérféléket, de egyes sültekhez is bátran használhatjuk. A levendula íze harmonikusan illeszkedik más fűszerekhez , így a zsályához, oreganóhoz, rozmaringhoz, kakukkfűhöz is.
A fiatal hajtásvégeket salátába is rakhatjuk – de a levendulánál vigyázni kell az adagolással. Csak nagyon keveset használjunk, mivel igen erős illata és aromája van, így ha túladagoljuk, esetleg olyan hatást keltünk, mintha parfümöt kanalaznánk, vagy egy darab levendulaszappant majszolnánk. Ha fűszerként használjuk, vigyázzunk arra, ne legyen vegyszerezett, permetezett, legjobb, ha a kertben, vagy balkonládában mi magunk termesztjük, de legalábbis megbízható helyről szerezzük be.
S ha már megvan, kezdjük a legegyszerűbbel: készítsünk levendulás porcukrot vagy kristálycukrot, amihez semmi mást nem kell tennünk, mint egy légmentesen zárható üvegbe 20 dkg cukorhoz egy evőkanál levendulavirágzatot adni, jól összekeverni, és érni hagyni 4-5 napig. Ha ilyen levendulás cukrot használunk a sütihez, egyedivé válik, és szó szerint orruknál fogva vezethetjük a vendégeket. Akiket megkínálhatunk levendulás limonádéval is, az sem ördöngösség. Egy evőkanál szárított levendulavirágot leforrázunk 1 dl vízzel,és legalább 5 percig állni hagyjuk. Közben kifacsarjuk két citrom levét egy kancsóba, rápakolunk 5-6 evőkanál cukrot, felöntjük egy liter szénsavmentes vízzel, és végül hozzákeverjük a leszűrt levendulás vizet is. Beledobálhatunk még egy-egy karika citromot is.
Ezek után pedig már felsőbb osztályba léphetünk a következő receptekkel.
Mascarponés levendulakrém
125 g mascarpone
1 evőkanál vaníliaeszencia
200 ml habtejszín
2 teáskanál levendulás cukor
1 evőkanál porcukor
A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan, kanalanként hozzákeverjük a mascarponét, a porcukrot és a levendulás cukrot, valamint a vaníliaeszenciát. Elektromos mixerrel habos krémmé keverjük. Magában is finom, az élvezet fokozható gyümölccsel – őszibarackkal, sárgabarackkal, eperrel rétegezve vagy a tetejére halmozva stb. – és vanília vagy citrom fagylalttal, de kiváló tölteléke lehet csokis süteményeknek is.
Levendulás sárgabarackdzsem
1,8 kg kimagozott sárgabarack
500 gr 2:1-es befőző cukor
9 ág levendulavirág
fél citrom leve
A megmosott, kimagozott sárgabarackot vágjuk apróbb darabokra, tegyük, egy nagyobb lábasba és adjuk hozzá a befőző cukrot. Állandó keverés mellett közepes lángon főzzük egészen forrásig, majd a forrástól számított 5 perc múlva adjuk hozzá a levendulavirágokat és a citromlevet. Forraljuk fel még egyszer, majd töltsük tiszta befőttesüvegekbe. Rögtön zárjuk le a tetejét, majd azonnal állítsuk pár percre fejtetőre az üvegeket. Hasonlóan készülhet a levendulás dzsem őszibarackból is, és mindenképpen még finomabb, ha kikaparjuk egy rúd vanília magjait s azzal főzzük fel.