A mediterrán diéta nem feltétlenül diétázás, hiszen a diéta szó eredetileg táplálékot jelent, nem étkezési megszorítást. Viszont a zöldség és gyümölcsalapon – a Földközi-tenger környékére – szerveződő asztali szokások kifejezetten egészségesek és követendők.
Görögörszágban dolmadakia, Törökországban dolmadar, nálunk tőtike. A lényeg ugyanaz: rizs, darált hús, fűszerek. De ezúttal nem paprikába töltjük, hanem szép, zöld levelekbe. Klasszikusan szőlőlevélbe, de más alternatívák is adódnak. Az alábbi összeállítás nem a legegyszerűbb változat, ám megéri a fáradozást.
Hozzávalók 4 személyre
20-25 világoszöld, zsenge szőlőlevél – nagyobb élelmiszerboltokban üvegben is kapható, csak ki kell belőle halászni a szőlőleveleket és lecsurgatni. Ha nem jutunk hozzá, helyettesítsük zsenge, kierezett mángold levelekkel,vagy szép,nagy sóskalevelekkel. Így is finom, s teljesen más lesz, mint a megszokott töltött paprika, a lényeg a „tőtikeség”.
50 deka darált hús (sertés, borjú és/vagy baromfi)
15 deka főtt rizs
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tojás
petrezselyem, só, bors, bazsalikom (esetleg friss oregano)
1/2 deci olaj (kétfelé osztva)
1 liter paradicsom ivólé vagy passzírozott paradicsom (ez is kapható készen üvegben, legfeljebb elolaszosítjuk kicsit: passata di pomodoro)
3 deci fehérbor (alkoholmentes változatban víz,de az elég szomorú)
A szőlőleveleket a száruknál összefogjuk, és forró vízbe mártjuk. Addig tartjuk a vízben, míg össze nem esnek, ez maximum fél perc. (Az üveges változatnál ez a művelet kimarad, a más fajta friss levelekkel pedig ugyanígy járunk el.) A csokrot alaposan lecsöpögtetjük és hagyjuk kihűlni, addig a töltelék után nézünk. A kevés olajon megfonnyasztott hagymába belekeverjük a darált húst, a félig főtt rizst, a tojásokat, fokhagymát és a fűszereket. A bazsalikomot és/vagy oreganót a paradicsommártáshoz tartogatjuk. A masszából egy evőkanálnyit a bal tenyerünkben levő, szárától megfosztott szőlőlevélre halmozunk, majd jobb kezünkkel először a széleit hajtjuk be, aztán a tövétől indítva formás hengerré görgetjük őket. Ügyeljünk rá, hogy a levelek eres része legyen belül. A két végét egyszerűen bedugdossuk, nem kell kötözni sem. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy minden.
Ha marad egy kis töltelék, abból gombócot formálunk. A tőtikéket szorosan egymás mellé tesszük egy tepsiben, ráöntjük a bort, és fólia alatt sütjük-fűzzük lassú tűzön, körülbelül 40 percig. A tőtikék a tepsiben magukba szívják a bort, csak illatuk árulkodik az alkoholos előzményekről. Ezzel a göngyölt szőlőlevél tulajdonképpen el is készült, de mi ne álljunk meg itt. Melegítsünk a tálalásra szánt jénai edényben kevés olajat, a friss zöldfűszereket tépkedjük bele, de ne süssük, csak hevítsük, majd öntsük fel a sózott, borsozott paradicsomlével és rottyantsuk újra. A meleg paradicsomszószba szedjük bele a tőtikéket, és még hagyjuk egy darabig, hogy összeszokjanak. A tőtikék hidegen is nagyon finomak. A magukba zárt bor aromáját csak akkor engedik ki újra, amikor már a szánkban vannak. De akkor feltartóztathatatlanul.
Megjegyzés. Készíthetjük hús nélkül is, csak rizses töltelékkel. A vega változatot dúsíthatjuk mazsolával, dióval is, vagy ízesíthetjük kaporral, reszelt citromhéjjal.