Gasztro Rapp Eszter 2011. június. 02. 21:29

A hét receptje: epres, mandulás süti

Az eperszezon kellős közepén igazi kincs ez a recept, hiszen pár perc alatt összedobható isteni finom, puha és omlós süteményünk lesz.

Most már tényleg bőven van igazi, zamatos, szabadföldi magyar eper, amitől elképesztő illatok lengik be a konyhát, ezért ne csodálkozzunk, ha az egész család sorban áll majd a sütőnél. A ropogós mandula, a krémes fehér csoki - néhány hete már bátorkodtunk megjegyezni, hogy egyre inkább kezd divatba jönni - és az eper kombinációjával nehéz nagyot tévedni. A szép, hibátlan gyümölcsöt együk csak magában, amíg lehet, és nem fanyalodunk a mélyhűtöttre, mert ehhez a süteményhez tökéletesen megfelelnek a doboz alján található kissé megnyomódott, puhább darabok is. Persze, azért a penészesedőt ne akarjuk lemosni, az már sajnos kuka.

Hozzávalók

Rapp Eszter

200 g liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
csipet só
100 g hámozott darabolt mandula
100 g fehércsokoládé apró kockákra vágva
200 g cukor
120 g szobahőmérsékletű vaj
1 rúd vanília kikapart belseje
1 tojás
150 ml tej
250 g eper feldarabolva

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A lisztet mérjük össze a sütőporral, a sóval valamint a feldarabolt mandulával és fehér csokival. A szobahőmérsékletű vajat, a cukrot és a vaníliát habverővel dolgozzuk össze, aztán mehet bele a tojás is. Apránként keverjük hozzá a tejet, majd adagoljuk a szárazanyagokat is. Öntsük a tésztát kivajazott kerek tortaformába. A tetszés szerint feldarabolt epret nyomkodjuk a tésztába, majd előmelegített sütőben 35 perc alatt süssük az egészet készre. Ha nagyon hamar pirulni kezd a sütemény teteje, alufóliával takarjuk be.