2011. május. 06. 17:40 Rapp Eszter Utolsó frissítés: 2011. május. 06. 17:26 Gasztro

A hét receptje: Spárgás lepény

Végre megjelent a piacokon a spárga. Érdemes kihasználni az alkalmat, hiszen hamar vége a szezonnak. Ez az igen ízletes tavaszi zöldség szinte bármilyen formában nagyon finom.

Elkészíthetjük levesnek, párolva köretként, hús vagy hal mellé, sonkával és sajttal csőben sütve, rakott változatban, rizottóként vagy akár salátaként is. Mi most egy kiadós lepényt sütöttünk belőle, más néven quiche-t. A quiche a franciák hagyományos omlós tésztából készült lepénye (tortának is nevezhetjük), melyet igen változatos sós töltelékekkel készítenek. Sokszor hallhatjuk francia pizza megnevezését is. Gazdag töltelékkel tökéletes ebéd vagy vacsora, de uzsonnára illetve salátával előételként is tálalhatjuk.

Hozzávalók:

Rapp Eszter

500 g spárga
citromlé
120 g finomliszt
80 g kukoricaliszt
½ teáskanál só
150 g vaj-apró kockákra vágva
2-3 evőkanál hideg víz
1 nagy doboz tejföl (375 g)
2 dl tejszín
3 tojás
1 gerezd fokhagyma lereszelve
200 g füstölt sajt  lereszelve
só, bors
150 g főtt füstölt pulykacomb, karaj vagy sonka, kis kockákra vágva

A spárga végét tisztítsuk meg, távolítsuk el a fás részeket. Vágjuk fel kb. 1,5-2 cm-es darabokra, majd forrásban lévő vízben, kevés citromlével 5 perc alatt főzzük elő. Szűrjük le és tegyük félre. A finomlisztet, a kukoricalisztet és a sót keverjük el. A legegyszerűbb, ha géppel dolgozunk, akár aprítógépbe is dobálhatjuk a hozzávalókat, abban is gyönyörűen összeáll. Ha nincs kéznél gép, kézzel is összegyúrhatjuk a tésztát. Adjuk a liszthez az apró kockákra vágott vajat és dolgozzuk őket össze morzsásra. Kanalanként adjuk hozzá a vizet, amint a tészta összeáll, ne gyúrjuk tovább, formázzunk belőle gombócot és tegyük hűtőbe 30 percre.
A töltelékhez a tejfölt keverjük el a tejszínnel, a tojásokkal és a fokhagymával. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Forgassuk bele az előfőzött spárgát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A pihentetett tésztát nyújtsuk ki minél vékonyabbra és béleljük ki vele a kivajazott kilisztezett formát. A lelógó részeket hajtsuk vissza kissé. Szórjuk meg a felkockázott sonkával és öntsük rá a tölteléket, majd az egészet süssük előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre.

Itthon Bábel Vilmos 2024. november. 28. 17:21

A Tiszának rengeteg pénzre van szüksége

Magyar Péteréknek milliárdok kellenének a 2026-os kampányra, ha tartani akarják a lépést riválisaikkal. A szükséges pénzt csak adományokból tudják összeszedni, az államtól nem fognak kapni. A magyar elit nagy része az államtól függ, és nem fog oldalt váltani, ha nem biztosak abban, hogy nemsokára másnál lesz a kasszakulcs. Magyarék feladata: jó befektetésnek kell látszani. Szombaton jön ki a párt friss átláthatósági jelentése, és kiderül, hogy az elmúlt hónapokban ez mennyire sikerült nekik.