2010. július. 28. 20:10 Tóth Sándor Utolsó frissítés: 2010. július. 28. 20:32 Gasztro

Polipfesztivál Paul nélkül – recept

A spanyolok mindent megtettek, hogy a dél-afrikai foci-vb idején világhírűvé vált polipot megszerezzék. Egy galíciai városka gasztronómiai fesztiváljára díszvendégnek szánták.

Mióta a németországi Oberhausen akváriumának csodapolipja megjósolta a spanyol fociválogatott világbajnoki győzelmét, a hispánoknál valóságos kultusza van Paulnak. Az ország északkeleti részén található Galícia tartománybeli Carballiño, sportnyelven élve, igazán rárajtolt a polipra. A város a helyi hűtőház tulajdonosának támogatásával 35 ezer eurót ajánlott Paulért. Miután a németek közölték, hogy nem eladó, a carballiñóiak azt akarták elérni, hogy – minden költséget vállalva – az augusztus 8-án tartandó polipfesztiválra szállíthassák a különös jóst. Ráadásul a város polgármestere, Carlos Montes Oberhausenbe utazott, hogy kitüntesse Pault és átadja a tiszteletbeli polgárrá választásáról szóló oklevelet. Miután a németek időlegesen sem mondtak le az akváriumnak egyelőre nagy reklámot jelentő polipról, Carballiño első embere annak adott hangot, hogy ha élve nem, halva is megszerzik totemállatukat. A városban felépítendő polipmúzeum fő látványosságának szánják a jelenleg kétéves vízi jószágot, amely egy esztendő múlva várhatóan eléri élettartamának felső határát. Ha csak ebben is nem lesz minden idők csodapolipja, fittyet hányva fajtájára, matuzsálemi kort megélve.

Polip feldarabolva. Nem Paul
carballino.org

Azért Carballiñóban Paul nélkül sem marad el az idei fesztivál, ahol a fő kulináris vonzerőnek éppen a polipból készült ételek számítanak. Az esemény iránti érdeklődést bizonyítja, hogy legalább 70 ezer vendéget várnak rá. A rendezvényt nem most találták ki, az idei lesz sorrendben a 48-ik. Hagyományai a 17. századra nyúlnak vissza, amikor a halászok a ciszteri rend szerzeteseinek élelmiszerkompenzációt adtak: a bárányok és tyúkok mellett elsősorban az Atlanti-óceánból kifogott zsákmányt. Az ottani parti vizek különösen gazdagok voltak polipban, ami szárítva sem vesztette el étkezési értékét. A szerzetesek olyan bőségéhez jutottak az efféle élelemnek, hogy kereskedni kezdtek vele. S attól kezdve a különböző ünnepi rendezvényeken mind gyakrabban tűntek fel a polipárusok. Az idei Festa do Pulpo-t, vagyis Polip ünnepet az Oseria monostor tiszteletére rendezik a városban. A monostor szerzetes közössége egyben társrendező is a helyi önkormányzati-turisztikai szervek mellett.

A minden évben augusztus második vasárnapján megtartott polipfesztiválra Carballiño központi parkjában kerül sor. Az esemény rangját jelzi, 1969 óta hivatalosan turisztikai érdekű ünneppé (Fiesta de Interés Turístico) minősítették. A vendégek több ezer kilós ételfogyasztásából kiemelkedik a polip, az empanada (hússal töltött leveles tészta), mellette a Cea-kenyér és a Ribeiro borvidék híres borai. Aki még a polipot nem próbálta valamilyen formában, például grillezve, faszénen megsütve vagy salátának, annak talán nehéz kedvet csinálni a különös, és állítólag egyik legintelligensebb tengeri lény fogyasztásához. A polipot előételként, főételként és, bármennyire meglepő, gyümölcsökkel utóételként, mint csemegét is fogyasztják. Önállóan, köret nélkül rendkívül kalóriaszegény, gazdag kalciumban, ásványokban és kiemelkedő az A-vitamin tartalma. Olívaolajjal készítve a mediterrán diéta része is lehet.

Ízelítőül közzéteszünk egy receptet, miként eszik a Festa do Pulpo-n a polipot.

Polip galíciai módra

A Carballiño-i fieszta egyik kedvenc fogása a galíciai főtt polip, héjában főtt burgonyával fatányéron tálalva, de sokan egyszerűen csak kenyérrel eszik.

Hozzávalók:  egy kb. ¾-1 kg-os megtisztított polip, olívaolaj, ½ kg burgonya, tört piros paprika, só, citromlé. A vízben átmosott polipkarokat (csápokat) egy nagyobb, fedeles serpenyőbe helyezve, friss citromlével megcsepegtetve olívaolajban megpároljuk. A puhára párolás lassú tűzön akár másfél óráig is eltarthat (függ a polip korától). A polipot főzhetjük citromos vízben is, a levét többször leöntve, cserélve. Ezt követően felszeleteljük a polipkarokat. Tört piros paprikával és sóval ízesítjük, s meglocsoljuk olívaolajjal. Feltétként héjában főtt egész burgonyát adjunk hozzá, de úgy is gyakran tálalják, hogy a szeletekre vágott főtt burgonyára helyezik a feldarabolt poliphúst.