Gasztro Lukács Andrea 2010. július. 22. 20:52

Amikor a sztárok kilincselnek – interjú Nobuval, a mesterszakáccsal

„Úgy csinálnak, mintha filmsztár lennék!” – viccelődött Nobuyuki Matsuhisa a Kempinski Hotelben megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón, budapesti étterme beharangozójakor. Rogán Antal belvárosi polgármester s Andy Vajna filmproducer között ült a mester és mosolyogva fogadta a magyarok érdeklődését. A világhírű mesterszakácsot a hvg.hu kérdezte a sikere receptjéről.

 

Nobu-san, a mesterszakács
Steven Freeman

hvg.hu: Volt valaha más álma, mint hogy séf legyen?

Nobu: A bátyám vitt el gyerekkoromban egy sushi-étterembe. Akkor szinte villámként csapott belém a felismerés, hogy a szakácsnak kell lennem. Ez volt az álmom, és még most is úgy érzem, hogy Isten erre teremtett.

hvg.hu: Van olyan kedvenc fűszer vagy íz, ami meghatározta a konyhaművészetét a kezdetek óta?

Nobu: A japán és az ázsiai konyhában a szójaszósz szinte mindennek az alapanyaga. Nekem is ez a kedvencem, a kultúrám része.

hvg.hu:  Talán, mint ahogy nálunk a paprika. Volt alkalma megkóstolni magyar ételeket?

Nobu: Még nem, de este Andy Vajna elvisz vacsorázni a városba.

hvg.hu: A barátai és üzletfelei hírességek, Robert De Niro is jó barátja, karrierje során mindig ők unszolták újabb és újabb éttermek megnyitására. Önt nem érdekelte az üzleti vonal?

Nobu: Igen, ez érdekes. Valahogy engem mindig csak az érdekel, hogy a vendégeim elégedettek legyenek. Persze, ha jól érzik magukat, akkor visszajönnek. Automatikusan beindul az üzlet. Én csak annyival foglalkozom, hogy a legjobbat kihozzam magamból. Nincsenek kibúvók. Aztán megtaláltak olyan emberek, akik értenek az üzlethez. Mint például Andy.

hvg.hu: Sokszor mégsem adta be a derekát elsőre.

Nobu: Igaz. Mert az időzítés számomra fontos. Mindennek be kell érnie.

hvg.hu: Úgy érzi, hogy Budapest megérett egy első osztályú, exkluzív sushi étteremre? Nálunk még mindig sokakat elijeszt a nyers hal képzete a tányéron.

Nobu: Tudja, Milánóban ugyanez volt a helyzet tíz évvel ezelőtt. Mindenki ódzkodott a nyers haltól. Kellett is idő, míg utat törtünk magunknak. Mostanra mégis a Nobu a legjobban menő japán étterem az itáliai városban. Nincsenek lehetetlen elvárásaim Budapesttel kapcsolatban. Elindulunk és megmutatjuk, mire vagyunk képesek, minőséget kínálunk.

hvg.hu: El tudná képzelni, hogy magyaros ízeket is beépítsen a menüjébe?

Nobu: Egyelőre nem szeretnék kísérletezni. Bár híve vagyok a fúziós konyhának, a perui tapasztalataim nélkül nem tartanék ott, ahol most vagyok.

A fúziós konyha remeke - sashimi jalapeno paprikával
Steven Freeman
hvg.hu: Az ételei igazi művészi alkotások. Honnan meríti az ihletet?

Nobu: Az utazásaim során mindig meglátogatom a helyi piacokat és éttermeket, kipróbálom az új termékeket, ezek az élmények kísérnek munkám során.

hvg.hu: A sushi-éttermek az USA-ban leváltották a pizzériákat. A tudatos étkezés hívei mind esküsznek a japán konyhára. Ön is figyel az étrendjére?

Nobu: Nagyon fontos számomra a kiegyensúlyozott táplálkozás. A feleségem reggelente zöldséglevet készít nekem, azzal kezdem a napot. Szeretem a japán reggelit, de nagyban függnek az étkezéseim attól, hogy épp hol tartózkodom.

hvg.hu: Mi a helyzet a japán desszertekkel? Az édesszájú európaiakat mivel tudja elcsábítani?

Nobu: Az éttermünk a modern igényeket is figyelembe veszi, ezért kaphatóak nemzetközi desszertek, mert rájöttünk, hogy egyszerűen nem kerülhetjük el a csokoládét ezen a féltekén. A tradicionális mochitól, ami rizstésztából készül és csodálatos édesség, az európaiak idegenkednek. Talán ezen is tudunk majd változtatni.