Budapestre jön a japán mester
A világhírű étteremlánc, a Nobu első magyarországi étterme a Kempinski Hotel Corvinus Bécsi utcai frontján fog megnyílni, várhatóan kora ősszel. Most csütörtökön a városba érkezik maga a mester is, hogy ellenőrizze az előkészületeket.
Bár már nem sokkal az ezredforduló után rebesgetni kezdték bennfentes gasztró guruk, hogy az Újvilág dédelgetett kedvence egyenesen a pesti Belvárost célozza meg, elég sokat kellett várni, mire a „spájzba” került a japán. 2002-ben ugyan nyílt egy Nobu srévizavé a Nyugati pályaudvarnál, de ez több mint áthallás, inkább a kóbor apácák megtévesztése volt. A kicsiny terézvárosi Nobu Caffee Bar-nak természetesen semmi köze nem volt a Robert de Niro és Nobu Matsuhisa által 1994-ben, New York-ban alapított japán csodához. S csak legkevésbé azért, mert a körúti névrokon thai konyhát vitt. Továbbra is legközelebb Londonig vagy Milánóig kellett utazni originális Nobu ételkölteményekért. Irigyelve a hollywoodi-i népeket, akiknek Los Angeles-ben és külön a Beverly Hills-en mindjárt két Nobu is jutott. Nem véletlen, hogy a Forbes magazin szerint a hírességek Top 10-es étteremlistáján hosszú évek óta stabilan az 5. helyen áll.
Tavaly tavasszal aztán komolyra fordult a dolog, mint arról rovatunk is hírt adott (Budapestre jön a Nobu? 2009/.márc.). Aztán ismét nagy csend, míg idén áprilisban napvilágra került, hogy megkezdődtek a Nobu Budapest belsőépítészeti munkálatai. Múlt héten pedig már a Turizmus Panoráma Bulletin hozta Andy Vajna, magyar származású amerikai producer nyílatkozatát, aki a Fashion street után, a divat világából a vendéglátás, a gasztronómia felé kacsintott egy jó nagyot: ”Régi vágyam válik valóra azzal, hogy Budapesten nyitom meg Közép-Európa első Nobu éttermét, hiszen nagy rajongója vagyok a híres séf szakácsművészetének. Büszke vagyok rá, hogy a világ talán legkiválóbb és legnagyobb népszerűségnek örvendő japán éttermét hozhatom Magyarországra.”
Az eddig 21 tagból álló Nobu birodalom a Belváros 500 négyzetméterén veti meg hamarosan a lábát, 40 férőhelyes bárral, 80 fős étteremmel és egy különteremmel. Hangsúly persze a tányéron: tradicionális japán fogások fúziója a nyugati konyhákkal, különleges, gazdag íz-és formavilággal.