A legízletesebb gyógyszer, amely frissen csak rövid ideig élvezhető – gyerünk a málnásba!
A málnát, ezt a kényes, de annál zamatosabb gyümölcsöt is fogyasztották már az ókorban. Később a középkori kolostorokban is ültették és gyógynövényként tartották számon. A fáma szerint elsőként Kréta szigetén kezdték termeszteni az ott magasodó Ida hegységben, és latin nevét innen is eredeztetik: Rubus idaeus, azaz az Ida hegyről származó piros. A legenda szerint a hegynek volt egy azonos nevű nimfája, és az eredetileg fehér színű gyümölcsöt az ő vére festette pirosra. A málnáról, mint az olimposzi istenek kedvenc csemegéjéről több említést is találhatunk.
Talán az egyik legszebb népies elnevezést is ez a gyümölcs kapta. Minden bizonnyal a gyümölcsöt alkotó apró piros gyöngyszemek ihlették: egyes tájakon boldogasszony csipkéjének hívják. A másik ismert elnevezés a himpér, ami a német himbeer szóból ered. De nemcsak a málnát illetik szellemes és szép elnevezéssel, hanem az apró, sárgás kúpot is, ami a málna leszedése után a bokron marad: vidám hangzású vacokkúp névre hallgat.
Maga a gyümölcs sok B- és C-vitamint tartalmaz, valamint antioxidánst és flavonoidot, biotint – amit szépségvitaminnak is neveznek. Ásványi anyagokban is gazdag, kiemelkedő a kalcium-, kálium és magnéziumtartalma. Csökkenti a vérnyomást, szabályozza a cukorszintet. De nemcsak a gyümölcsöt érdemes fogyasztani és begyűjteni, hanem a málna levelét is. A málnalevélből készült tea kiváló itala a cukorbetegeknek, meghűléskor lázat csillapít és izzaszt. Erős pórusösszehúzó, és antibakteriális hatással is bír. A kismamák egyik csodaszere, kimondottan javallott nekik a málnalevél tea fogyasztása, mert rugalmassá teszi a szülésnél fontos kismedencei izmokat, enyhíti a rosszulléteket.
De nézzük, hogy a házi patikánkon kívül miért érdemes a konyhánkba is beköltözetni a málnát. Mint minden gyümölcsnek, a málnának is nyersen fogyasztva élvezhetjük leginkább az ízét. A jól ismert és kedvelt lekváron és málnaszörpön kívül pedig bor és pálinka is készíthető belőle. A piros, csipkés külsejű málnát előszeretettel használják koktélokhoz – nemcsak gyönyörű dekoráció, de pezsgővel, Martinivel vagy vodkával is kiváló párost alkot. Forró nyári napokon isteni hideg málnakrém levest, turmixolva hideg jégkását vagy szorbetet, tejszínhabbal elkeverve, fagylaltgépbe öntve pedig igazi, gyümölcsös fagylaltot készíthetünk belőle. Reggelire egy pohár natúr joghurt máris „előkelővé” válik, ha pár szem málnát csempészünk bele. A málnából készült szósz nagyszerűen harmonizál a főtt, párolt húsokkal. A vadhúsokat is érdemes málnával megbolondítani. Igazi ínyencséggé varázsolhatja a legegyszerűbb csokis édességet is. De harmonizál a túrós finomságokkal, és készíthetünk vele tiramisut is. Ízét, aromáját sütés-főzés után is megtartja, így gyakorlatilag bármilyen süteménybe, desszertbe kiváló.
Tippek és fortélyok
A málna ízével nagyszerűen harmonizál a citrom, a lime, a menta, a citromfű és az alma. Ha lekvárt vagy dzsemet készítünk belőle, elhagyhatjuk a tartósítószert, és helyette 1-2 evőkanál rumot tegyünk lezárás és dunsztolás előtt a tetejére. A rum nem csak tartósít, hanem pikáns ízt is kölcsönöz a lekvárnak. A boldogasszony csipkéje a nevéhez méltóan kényes és sérülékeny – csak kiterítve szállítható és érdemes otthon is egy tálcán szétterítve tárolni, különben könnyen összetörik.
Megmosni csak közvetlen fogyasztás előtt szabad, különben gyorsan összeesik és megpenészedhet. Ha piacon vásároljuk kis dobozokban, akkor nézzük meg a doboz alját. Ha régóta leszedték a gyümölcsöt, akkor könnyen előfordulhat, hogy a doboz felétől a málnaszemek már összenyomódtak. A málna csak érésének egy bizonyos szakaszában igazán zamatos – mivel nem utóérő gyümölcs, így éretlenül kicsit savanykás, és ha ebben az állapotban szedik le, az is marad. De a túlérett málna sem jó ízű, kesernyés vagy erjedt íze lehet. A málnaszezon csak pár hétig tart, ha nincs is saját málnásunk, azért igyekezzünk ilyenkor mind több „medvecsemegét” begyűjteni a piacokról.
Hideg málnakrémleves pezsgővel
3 dl málna
2 dl natúr joghurt
3 dl tejszín
8 dl tej
2 dl pezsgő
2 evőkanál porcukor
2 teáskanál vaníliaesszencia
pár csepp citromlé
mentalevél a díszítéshez
A málna háromnegyedét botmixerrel vagy villával összetörjük, a többit félretesszük a díszítéshez. A gyümölcsöt beletesszük egy nagyobb üvegtálba, megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a joghurtot és a pezsgőt, pár csepp citromlevet és jól elkeverjük. Utána hűtőbe tesszük és lehűtjük (ha minden hozzávalót a hűtőben tároltunk, akkor rögtön fogyasztható). Tálaláskor a maradék málnaszemekkel, mentalevéllel és tejszínhabbal tálalhatjuk.
Duplacsokis bomba málnaszósszal
35 dkg málna
12 dkg min. 60 százalékos étcsokoládé
13 dkg fehér csokoládé
2 teáskanál vaníliaesszencia
1,5 dl tej
2,8 dl habtejszín
fél lap zselatin
1 evőkanál méz
a díszítéshez mentalevél
A tejet, a mézet és a vaníliaesszenciát lassú tűzön forraljuk fel. A fehércsokiból 2 – 3 dkg-t tegyünk félre a díszítéshez, majd a az étcsokit és a fehércsokit is összetördelve, egy külön edényben gőz felett olvasszuk fel. A zselatint tegyük hideg vízbe pár percre amíg megpuhul, majd adjuk a még langyos tejhez, és addig keverjük, amíg feloldódik és sima egyveleget kapunk. Adjuk hozzá a kétféle csokit.
A tejszínhabot verjük keményre, adjuk a csokis alaphoz és jól keverjük el. Ha azt szeretnénk, hogy a végeredmény még mutatósabb legyen, csak óvatosan két-háromszor forgassuk meg, hogy a kétféle csokitól márványos legyen. A keveréket adagoljuk pudingformába vagy szuflés tálkákba, amelyeknek az aljába pár szem málnát tettünk. A tetejét fedjük le alufóliával és 1-2 órára tegyük hűtőbe. Amíg a krém hűl, addig készítsük el a málnaöntetet. A málnát törjük össze villával vagy botmixerrel és 1 evőkanál rummal tegyük fel kis lábasban lassú tűzre, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg egyet rottyan. A kész krémbombát kiborítjuk kis tálkákra, meglocsoljuk málnaszósszal, ráreszeljük a maradék fehércsokit és mentalevéllel, tejszínnel díszítjük.