A spenótot vagy imádja valaki, vagy rosszul lesz már a láttán is. Szinte biztos, hogy aki nem Popeye csapatába tartozik, főleg azért ódzkodik tőle, mert csak a menzás, rántással ragacsossá tett főzelék jutott kényszerű osztályrészéül. Pedig a spenótból sokféle ízletes fogás készíthető.
A spenót avagy paraj nagy valószínűséggel Perzsiából származik, így bizonyára innen ered a zöldség perzsafű elnevezése is. Az arabok is perzsiai közvetítéssel ismerték meg, és mint közkedvelt zöldséget már a 8-9. században termesztették. Európában csak a 11. században vált ismertté és kedvelté – a mórok először a spanyolokkal etették meg. Innentől kezdve viszont szinte a kontinens minden országában elterjedt, és népszerű zöldségféle lett. A világ más fertályain meg szinte főúri rangot kapott. Anno például a nepáli uralkodó nagy becsben tartotta, kiváltképp sokoldalú gyógyhatása miatt, így ajándékba küldött belőle a kínai császárnak is.
Európában talán egyik legnagyobb és legismertebb rajongója a firenzei származású királyné, Medici Katalin volt. Kedvenc zöldségét konyhájában számtalan módon használták. Így a mai napig a spenótágyon feltálalt fogásokat a "la Florentine" azaz "firenzei” jelzővel találjuk az étlapokon. Sok évszázaddal később fénykora minden bizonnyal Popeye figurájának megszületésével vette kezdetét. A gyerekek, reménykedve abban, hogy ugyanolyan méretes muszklikkal és erővel rendelkeznek majd, mint a spenótzabáló tengerész, maguk is kedvet kaptak a zöld szószhoz. Így az 1930-as években Amerikában a spenótfogyasztás a rajzfilm hatására harmadával nőtt.
A spenót Magyarországon a 16. századtól vált kedveltté. Sokféle néven közismert: nemcsak perzsa- vagy spanyolfűként, de tájegységenként más-más népies elnevezéssel is találkozhatunk: paraj, barátparéj, spinác, spenát, spinát, spinót. De bárhogy is nevezzük, annyi biztos, az egyik legrégebben jegyzett, rengeteg gyógyhatással számon tartott zöldségféleségünk.
A spenót zöld levelei számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Gazdag kalciumban és káliumban, magnéziumban. Vasat is tartalmaz, de nem olyan kiugró mértékben, mint ahogy az elterjedt. A kiugróan magas vastartalom hiedelme nem máshonnan ered, mint egy 1870-es évekbeli tudóstól, aki a paraj vastartalmának feljegyzésekor egy tizedesvesszőt egyszerűen elírt. Mindez persze semmit sem változtat azon a tényen, hogy a spenót kiugróan magas tápértékű. Rengeteg antioxidánst is tartalmaz, így kiváló rákmegelőző hatású. S mint az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, befolyásolja a véralvadást, elengedhetetlen az egészséges csontozat kialakulásához. A rostokban gazdag zöldség emésztésserkentő és tisztító hatással is bír. Kiváló bőrbetegségekre, gyomorbajra, javasolt szív- és keringési rendellenességek kezelésére is. Jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet, lúgosító, antibakteriális hatású. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
Természetesen a legtöbb ásványi anyag és vitamin akkor marad benne leginkább, ha nyersen fogyasztjuk, vagy csak nagyon rövid ideig pároljuk. Apróra tépett leveleit bátran adhatjuk hozzá a salátákhoz is. Egy kis vajon párolva, utólag fűszerezve kiváló köret is készíthető belőle. Túróval, juhtúróval nagyszerű ízegyüttest alkot, így tölthetünk vele sós palacsintát vagy rétest, leveles tésztát; gazdagíthatjuk a rakott krumplit is, az olasz tésztaféléket, de kiváló tölteléke a húsoknak, halaknak is. Egy kis tejszínnel, botmixer segítségével nagyszerű krémlevest is készíthetünk belőle.
Tippek, trükkök, fortélyok |
- Ha szeretnénk, hogy a spenót megtartsa zöld színét, akkor tegyünk a főzővízhez egy kávéskanál szódabikarbónát. - A salátákhoz lehetőleg a gyengébb, világosabb színű bébispenótot használjuk. - A bébispenótot nem kell megtisztítani a szárától, de a nagyobb, erősebb darabok szárát és vastagabb erezetét tanácsos eltávolítani, mert keserű ízt adhatnak. - A friss spenót pároláskor, főzéskor nagyon sokat veszít a térfogatából – kb. fél kilónyi spenótból két maréknyi főtt vagy párolt spenótot kapunk. Így ezt mindenképpen vegyük figyelembe az adagoknál. - A sötétebb levelű és keskenyebb, fodros szélű spenótnak az íze is erősebb, jellegzetesebb, mint a világosabb színűé. - Fonnyadt spenótot sose vegyünk – nemcsak a tápanyagtartalmából veszített sokat, de ízetlen is. - A megtisztított, átválogatott friss spenótleveleket mosás nélkül maximum 3-4 napig tárolhatjuk hűtőben. - Ha megmostuk a spenótot, akkor nem nagyon lehet tárolni, fél napon belül ajánlatos felhasználni. - A párolt spenót jól fagyasztható – és ha később kedvet kapunk hozzá, perceken belül elkészíthető. - A spenót ízével nagyszerűen harmonizáló fűszerek: fokhagyma, bazsalikom, szerecsendió, bors. |
Spenótos frittata
2 evőkanál olívaolaj
10 tojás
30 dkg friss, csíkokra vágott párolt spenót
2 – 3 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt
20 g vaj
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
3 fej paradicsom, felkarikázva
10 dkg trappista sajt, lereszelve
1 fej lilahagyma, vékony karikákra vágva
Só, bors, szerecsendió
Kézi habverővel verjük fel a tojásokat és adjuk hozzá a parmezán sajtot, jól keverjük el. Öntsük egy vajjal kikent, előmelegített serpenyőbe és süssük alacsony lángon fedő alatt 5-6 percig, amíg megszilárdul. Közben melegítsük elő a grillsütőt. Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát,a csíkokra vágott lilahagymát, majd a megtisztított, vékony csíkokra vágott friss spenótot, és kb. 4 – 5 percig pároljuk. A zöldséges keveréket egyenletesen oszlassuk el a tojásból készített frittatán, rakjuk rá a paradicsomkarikákat, fűszerezzük meg, és 3 – 4 percre tegyük grillsütőbe. Még melegen, szeletekre vágva tálaljuk. A tetejét gazdagíthatjuk a reszelt sajttal.
Gyors, kiváló vacsora.
Halfilé rétesbundában sajtos-tejszínes spenóttal
4 réteslap
1 harcsafilé (más halfiléből, például lazacból is elkészíthető )
30 dkg friss spenótlevél
1,5 dl sűrű főzőtejszín
4 evőkanál Philadelphia krémsajt
3 gerezd fokhagyma
12 dkg olvasztott vaj
Só, bors, szerecsendió
Az apóra vágott fokhagymát pirítsuk pár percig vajon. A spenótot mossuk meg, tépjük apró darabokra, és adjuk a fokhagymához. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. 4 – 5 percig pároljuk, majd adjuk hozzá a főzőtejszínnel elkevert Philadelphia krémsajtot. A réteslapokat engedjük fel, szedjük rétegeire, minden réteget kenjünk meg vajjal és helyezzük egymásra. A rétegelt réteslapon terítsük szét a spenótos-sajtos keveréket. Fektessük rá a halfilét és az egészet göngyöljük fel. A rétes tetejét is kenjük meg olajjal. Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Közepes hőmérsékleten kb. fél órát sütjük.
Bébi spenót saláta
50 dkg bébi spenót
1 fej lila hagyma
2 kemény tojás
2 dkg pirított baconkocka
Olíva olaj, balzsamecet, őrölt fehér bors,nagy szemű tengeri só a dresszinghez
A leöblített bébi spenótot egy mély tálba tesszük. Hozzá adjuk a vékony karikákra vágott lila hagymát, összeforgatjuk. Rá reszeljük a kemény tojásokat. Az egyveleget beleforgatjuk az olíva olajból pár csepp balzsamecettel és ízlés szerinti mennyiségben hozzá adott fűszerekkel kikevert dresszingbe. A tetejét megszórjuk a pirított baconkockákkal.