Gasztro Haulitus Anikó 2010. április. 06. 20:50

Mit együnk macskajajra? – receptek

Jól esett szétcsapatni a füstölt sonkát valamilyen alkoholos itallal csakis a könnyebb emésztés kedvéért? Megesett, hogy ünnepélyes keretek között jól betintáztunk? Otthon ébredtünk kótyagosan, netán a természet lágy ölén nyuszival a fűben? Vannak ötleteink a túlélésre.

Valljuk be, előfordul az ilyesmi a legjobb családokban is. Különösen egy hosszú hét vége után. Ilyenkor szoktuk megfogadni, hogy többé nem iszunk. Gyötör a másnaposság, azaz a macskajaj. Tipikus tünetei: fejfájás, émelygés, alvászavar, szapora pulzus, fényérzékenység. A tünetegyüttes legfőbb oka, hogy az alkohol dehidratálja, kiszárítja a szervezetet, elvonja az ásványi anyagokat, leesik a vércukorszint. Így a legfontosabb a sok vízfogyasztás. Azt mondják, ilyenkor kétszer annyi vizet kell inni, mint amennyi az elfogyasztott alkohol mennyisége volt. S ha nem is emlékszünk a mennyiségre? Tanácsos annyi ásványvizet vagy – nem édes – gyümölcslevet inni, amennyit csak bírunk, C-vitaminos, kalciumos, magnéziumos pezsgőtablettával dúsítva. Kiváló ilyenkor a grapefruit leve is.

Vannak, akik a kutyaharapást szőrivel elv alapján a gyógysörre esküsznek (átmenetileg hozhat javulást, de gyorsan az előző napi állapotban találhatjuk magunkat). Helyette inkább a klasszikusnak számító savanyú káposztalét, a gyömbérteát, vagy a friss gyömbér forrázatát ajánljuk, mert kiválóan elűzik az émelygést. A kávé ilyenkor nem javasolt, mert szintén vizet von el, és savtartalma csak még inkább felizgatja amúgy is meggyötört gyomrunkat.

Az amerikaiak egy Préripolip névre keresztelt gyors turmixra esküsznek, ami nem más, mint nyers tojássárgája, egy kis Worchester-szósz, ketchup és fekete bors. A cukorszint gyors helyreállítására pár szem szőlőcukor, néhány teáskanál méz, vagy egy nagy bögre hideg tej a leghatásosabb. Ha már képesek voltunk a folyadékbevitelre, próbálkozhatunk az evéssel is. Vigasztalásul csak annyit, hogy ezt az állapotot már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, és országonként más-más, azonnali javulást hozó ételre esküdtek. Így Erzsébet királyné korában az angolok a borba fojtott angolnára, finn rokonaink manapság is a hering-vodka-szauna szentháromságra, a mongolok pedig paradicsomlében áztatott birkaszemre esküsznek. Ha ennek olvastán gyomrunk ismét heves émelygésbe kezd, az egészen természetes, egészséges reakció – ugyanúgy az is, ha inkább valamilyen savanyú vagy sós ételre áhítozunk.

Az alábbiakban olyan recepteket javaslunk – tekintettel a macskajaj állapotának velejáróira –, amelyeknek az elkészítése gyors és nem időigényes. Viszont jól fognak esni és nagyon finomak.

[[ Oldaltörés (Receptek másnaposság ellen) ]]


Gyors, gombás káposztaleves

40 dkg savanyú káposzta,
8 dkg szárított vagy 15 dkg friss gomba
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
1 teáskanál édes pirospaprika
2-3 evőkanál olaj

bors
babérlevél
ízlés szerint tejföl

A savanyú káposztát levével együtt kb. 30 percre feltesszük főni. Ha szárított gombával készítjük, akkor a gombát először áztassuk be. A friss gombát mossuk meg és szeleteljük fel. Adjuk hozzá fél óra főzés után a káposztához a fűszerekkel együtt. Az olajat melegítsük meg egy kisebb lábasban, adjuk hozzá a lisztet, a fokhagymát és a pirospaprikát, jól keverjük el, és amikor gyöngyözni kezd, engedjük fel egy kicsi hideg vízzel. Csomómentesre kavargatva eresszük be vele a levest. Ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.

Bolgár uborkaleves

Elkészítési idő: 15 perc

Aréna 2010 kiadó

2 db közepes kígyóuborka (kovászos uborkával is nagyon jó!)
1 csokor friss kapor vagy petrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma apró kockára vágva
1 csokor újhagyma a zöldjével együtt, vékony karikákra vágva
2-3 gerezd fokhagyma
5 dl natúr joghurt
2 dl tejföl
3 dl tej
só, fehér bors

A kígyóuborkát reszeljük le uborkagyalun. A joghurtot, a tejet és a tejfölt keverjük jól össze egy nagyobb tálban. Adjuk az elegyhez az összes többi hozzávalót, és még egyszer alaposan keverjük el. Tegyük hűtőbe, hidegen   igazán jó. A bolgárok  állítják, hogy ők sosem másnaposak, mert az átmulatott éjszaka után ezzel a hideg levessel kezdik a napot.

Utopenec (Vízbefúlt)

A híres Utopenec minden magára valamit is adó cseh söröző étlapján megtalálható, mint sörkorcsolya, de másnaposságra ugyanolyan kiváló. Érdemes rögtön egy nagyobb adagot készíteni, mivel érlelni kell, és nemcsak macskajajos időkben esik jól, hanem a józan napokon is, egy-egy sör mellé.

2 kg jó minőségű debreceni (szafaládéval, virslivel is készíthető)
2 fej vöröshagyma vékony karikára szelve
1 fej lilahagyma vékony karikára szelve
1 dl 10 százalékos ételecet
5 – 6 babérlevél
1 evőkanál egész fekete bors
2 evőkanál só
2 – 3 teáskanál cukor
kb. 2 liter víz

A debrecenit vágjuk 7-8 cm-es darabokra, a két végének közepén ejtsünk 1-2 cm-es vágást. Rakjuk le egy nagyobb, 4-5 literes befőttesüvegbe rétegesen. A rétegek közé rakjuk a hagymaszeleteket. Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá az ízesítőket és további 4-5 percig forraljuk, majd öntsük rá a kolbászokra. Hagyjuk 2-3 napot érni.