A whiskey rosszabb másnaposságot okoz, mint a vodka
Immáron tudományosan bizonyított tény, hogy a Bourbon rosszabb másnaposságot okoz, mint a vodka. Erről számolnak be legalábbis amerikai kutatók, miután 95 önkéntessel végeztek kísérleteket.
Az 58 nő és 37 férfi önkéntes beszámolói alapján készítette tanulmányát a Damaris Rohsenow által vezetett kutatócsoport, amely eredményeiről az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban számolt be. A providence-i Brown Egyetem kutatói szerint a whiskyelőállítás során keletkezett melléktermékek, például a tanninok, az aceton és a furfurál okolhatók a fokozottabban fájó fejekért. A whiskey (nem tévesztendő össze a skót whiskyvel) ugyanis 37-szer annyi mellékterméket tartalmaz, mint a vodka.
A whiskeykedvelők vigaszául szolgáljon, hogy a két nedű élvezőinek másnap reggel ugyanolyan rossz volt a reagálóképessége, koncentrációja és teljesítőképességük többi mutatója. Az alvászavarok is megegyeztek. A kijózanodott résztvevők azonban nem érezték bizonytalanabbnak magukat például a vezetésnél – olvasható a Die Welt című német lap internetes kiadásában.
Számos szakmában azonban attól függ a biztonság, hogy a foglalkoztatottak milyen sokáig képesek kitartóan figyelni feladataikra. Ezt a figyelem pedig még akkor sem az igazi, amikor az alkohol már elhagyta a szervezetet.