Az olaszországi vendéglősök is hajlamosak az olcsóbbik sajttal tálalni a pizzát, még ha az étlapon mást is ígértek; a tejipar pedig időnként tehéntejjel hígítja a bivalymozzarellát - olvasható egy olasz blogon.
Az eredeti olasz mozzarella bivalytejből készül, eredetvédett termék, de azért nagyon elterjedt, s olcsóbb a tehéntejből készült változat is. A bivalytej zsírtartalma csaknem duplája a tehéntejnek, legalább 7,2 százalék. Az eredeti mozzarella di bufala zamatosabb a tehéntejből készült társánál, és az ára is magasabb: kilónként 10-30 euró, míg a tehéntejből készült 8 euróért is kapható. Ez foglalkoztatta a padovai egyetem genetikával foglalkozó kutatóit, akik rájöttek, hogy megkülönböztethetők a kétféle tej DNS-szakaszai - írja a Scienza in cucina című, olasz nyelvű blog.
2007-ben a kutatók tesztet végeztek: bevásároltak 64 termékből, közülük 48 eredetvédett campanai sajt volt. 28 terméket próbából nyáron vásároltak, mivel úgy okoskodtak, hogy nyáron jobban fogy a sajtkülönlegesség, amit nem okvetlenül tud a sajtipar kielégíteni. És valóban: a termékek 80 százalékát (köztük 39 eredetvédettet is) tehéntejjel hígítottak, s volt, amelyiket 20 százalékot meghaladó mértékben.
A mozzarella di bufalával készült pizzák is értelemszerűen magasabb árúak, ám a kétkedő fogyasztónak ebben az esetben már jóval nehezebb megállapítania, hogy a szétolvadt sajt eredetileg milyen tejből készült. Kivéve, ha megvizsgálják a tejfehérje-tartalmat, amely a két sajt esetében különböző. 2008-ban egy olasz kutatócsoport ezt is megvizsgálta, s az eredmény hasonlóan lehangoló, mint az előző: hét bufalás feltéttel hirdetett mélyhűtött pizzából csak négy készült valóban abból. És ami még megdöbbentőbb: 50 kiválasztott campaniai pizzéria bufalásnak írt pizzája közül csak egyharmaduk készült azzal, a többin tehéntejből készült (vagy kevert) mozzarella volt.
Olaszul tudóknak a teljes blogbejegyzés itt olvasható.