Milyen egy japán reggeli? - recept
A japán és a magyar gyomor közti különbség meglehetősen nagy. Még nagyobb viszont a mentalitásbeli differencia, és erre remek példa egy bizonyos, egyszerű étel.
A Tamago gohan, vagy Tamago kake gohan egy rendkívül népszerű japán étel. Jelentése körülbelül ilyesmi magyarul: tojásszósz főtt rizsen. A tamago áll egyébként a tojás elnevezéseként, míg a gohan rizst jelent. Pofonegyszerű elkészíteni. Szükségünk van egy tálka rizsre, amely lehet frissen elkészült, vagy maradékból újramelegített, és egy nyers tojásra. Ez az alaprecept. A két hozzávalót összekeverjük, és már kész is.
Természetesen, ha valakinek komoly ellenvetései vannak a nyers tojásfogyasztással szemben, akkor ez fog némi galibát okozni. Ha ez vigasz: készülhet csak tojássárgájával. Van, aki felveri a tojást, mielőtt a rizshez adja, de egészben is müködik. Ízesítésként gyakran tesznek hozzá szójaszószt, szárított halat, de fel lehet dobni egy kis chili szósszal is. Mellé gyakran fogyasztanak például japán savanyított uborkát, de a magyar savanyúságtól sem fog megsértődni.
Japánban ezt tartják a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető ételnek,ami a recept bonyolultságát tekintve,teljességgel indokolt. Rendkívül magas a tápértéke, így kiváló reggeli. Rendesen megalapozza a napot,munkába indulás előtt sokan ezt eszik.
Az sem titok,hogy Japánban össznépi szokás a hosszú műszakok utáni közös italozás, úgy is mint csapatépítés… Gyakran előfordul, hogy munka után az emberek még betérnek „tréningezni” valahová a munkatársaikkal, hogy kis időre maguk mögött tudják a mindennapok gondjaikat. S mintha nem szeretnének otthon lenni apró lakásaikban sem. Másnap azonban ismét munka van, és a másnapos gyomornak nagy segítség ez a könnyen fogyasztható, tápláló reggeli.
A Tamago gohant a legtöbb japán ember fogyasztja, megunhatatlannak tartják. Persze rengeteg kedvelője mellett akadnak renitensek, akik nem igazán vannak oda érte, s lehet hogy a szalonnás rántottára vagy a főtt debrecenire voksolnának, ha ismernék. A Tamago gohan ékes példája a hazánkban is már sokak által ismert, de ritkán keresett umami ízvilágnak (annak a bizonyos ötödik íznek, ami többféle, de egyszerre van jelen egyetlen ételben), amely a japán konyha jellemzője. A magyar konyha ételeiben az eltérő alapanyagok, s főleg főzési eljárások miatt kevésbé van jelen. Egy próbát talán nekünk is megér.
Tamago gohan |
Hozzávalók: 10 dkg meleg főtt rizs, 1 tojás, 1 evőkanál szójaszósz. Egy kis tálkába ütjük a tojást, hozzáadjuk a szójaszószt, a kettőt, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a rizst, majd alaposan összekeverjük, és már fogyasztható is. Javasolt fűszer: chili. |