A csekély eledel diadala - receptek
A nagy tavaszi méregtelenítő és fogyókúrák egyik aduásza a cékla. De ott a helye a mindennapok konyhájában is.
A nem éppen arisztokratikus libatopfélék családjából származó cékla az idők során ugyancsak nagy megbecsülésre tett szert, ahogy a Földközi-tenger környékéről Elő-Ázsián, Ázsián át diadalittasan bevonult Európába (Magyarországra a XVII. században). Tudósok és uralkodók egyengették útját. Hippokratesz, Paracelsus, Hildegard von Bingen, Nagy Károly, a magyar Mátyus István és sokan mások esküdtek rá, hogy a földművesek „csekély eledele” az istenek ajándéka, mely erősít, bátorít és boldogít. (Minket például mindig, valahányszor föltálalom szeretteimnek.)
© Bodrogi Eszter |
Bébicékla olívaolajban sütve
Hozzávalók: 10 szem bébicékla, 3 nagy fej lilahagyma, 2 dl olívaolaj, 0,5 dl balzsamecet, só, bors.
A céklákat szigorúan gumikesztyűben megpucolom. (Gumikesztyű nélkül is megtettem már, két hétig vörös volt utána a kezem, hiába sikáltam.) Nyolcadokra vágom, majd a lilahagymát is pont akkora darabokra, mint a cékla. Egy tűzálló tálba halmozom, sózom, borsozom, majd ráöntöm az olajat az ecettel együtt. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt sül meg. A szaftja bagettel kitunkolva isteni csemege, mielőtt a sütőtál bekerülne a mosogatóba.
Céklasütemény
© Bodrogi Eszter |
Hozzávalók: 20 dkg cékla, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 10 dkg holland kakaópor, 2 dl étolaj , 3 tojás, 1 csipet só, 1 sütőpor.
A céklát megpucoltam, majd megfőztem. Késes robotgéppel felaprítottam, majd az aprítógépbe tettem a csokoládét, és azt is felaprítottam. Ezek után minden hozzávalót összekevertem, sütőpapírral bélelt téglaformába simítottam, és 180 fokos sütőben 60 perc alatt megsütöttem. Az eredeti recept szerint 160 fokon kell sütni 1,5 órán át. Így, gondolom, a belseje is megszilárdul teljesen, de mi imádjuk, hogy ilyen krémesen lágy.
Céklasaláta kéksajttal
Bevallom, ez „doktor” Gordon Ramsay receptje. Nincs is mit magyarázni rajta, vagy hozzátenni, úgy jó, ahogy van. Gordon főtt céklával készíti, de én jobban szeretem a sültet (egyébként így értékes hatóanyagai is inkább megmaradnak), ezért ennyit változtattam előírásán. Annyira finom a kicsit földízű, édes cékla a csípősen pikáns kéksajttal és a ropogós szezámaggal, hogy a fotózáshoz majdnem nem maradt a tálban. lám, fotó így nem is lett.
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 20 dkg kéksajt, 1 ek szezámmag, 2 ek olívaolaj, 2 ek fehér balzsamecet, só, bors.
A céklát megpucolom, falatnyi kockákra vágom, majd egy tűzálló tálba szórom. Meglocsolom olajjal, és ecettel, sózom, borsozom, majd forró sütőben fóliával lefedve 20-30 perc alatt megsütöm. Mikor langyosra hűlt, megszórom szezámmaggal, és belekeverem a sajtot. Magában is nagyon finom, de fokhagymás pirítóssal az igazi.
Bodrogi Eszter
(A szerző blogja: www.fuszereslelek.hu)