2008. szeptember. 29. 15:45 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. szeptember. 29. 14:12 Gasztro

Recept: hogyan készül az egészséges gulyásleves?

Ha a főzési szokásaink döntően nem változnak meg, a helyes táplálkozást elősegítő minden tanács csak pusztába kiáltott szó marad. Dr. Marton István professzor Korkontroll című könyvében segítséget kíván nyújtani az egészséges életmód kialakításához, az aktív, értelmes tevékenységgel eltölthető évek számának meghosszabbításához. Könyvének Egészséges táplálkozás minden életkorban című fejezetében Frank Júlia receptjeivel illusztrálja az elméletet.

© sxc.hu
Gulyásleves új módon

Hozzávalók

50 dkg marhalábszár, 50 dkg tisztított burgonya, 30 dkg vegyes leveszöldség (10-10 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér és zellergumó), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 1 csapott evőkanál só, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi tört köménymag.

Elôkészítése

A húst megmossuk, leszárítjuk. A faggyút leszedjük róla, és egyforma kis kockákra vágjuk. A megtisztított burgonyát ugyancsak kockákra, a zöldségeket pedig vékony karikákra metéljük. A megmosott, kicsumázott zöldpaprikát felkockázzuk, a paradicsomot vékony gerezdekre aprítjuk. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk.

Elkészítése

Vastag aljú rozsdamentes fém vagy nem tapadó aljú lábast szárazon felforrósítunk, majd rátesszük a húskockákat. Közepes lángon fehéredésig pirítjuk, közben kevergetjük. Ezután rátesszük a hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, ezt követően beleszórjuk a pirospaprikát, a köménymagot és a sót. Jól összekeverjük, és egy pohár vizet öntünk rá. Befedjük, és a húst közepes lángon majdnem puhára pároljuk. Végül belerakjuk a burgonyát meg a zöldségeket, és kb. 8 dl vízzel felöntjük. Ha a burgonya is megpuhult, megkóstoljuk; ha szükséges, utánasózunk.

Megjegyzés

Ha az edény kellőképpen forró, biztosak lehetünk abban, hogy nem fog leégni, feltéve, hogy betartjuk az étel készítésének sorrendjét. Egyetlen csepp zsiradék sem kell hozzá, mert majdnem minden hús rostjai között több is van, mint gondolnánk!

További receptek a Korkontroll című könyvben.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?