A trappisták tudománya
A kolostorokban főzött sörök a világon mindenütt különlegességnek számítanak. Belgiumban a sörfőzésben különösen a trappisták jeleskednek, akik a Benedek-rendből a 11-12. században kivált cisztercita rendhez tartoznak. Szellemi központjuk a franciaországi Normandiában levő La Trappe monostor. A barátok szigorú szabályok szerint élnek ugyan – sokan közülük hallgatási fogadalmat tettek és nem esznek húst, halat, tojást –, de a jó sört nem vetik meg. Hat kolostorukban művészi tökélyre vitték a sörfőzés mesterségét.
© www.beerpress.hu |
A trappista sörök – a belga sörfőzési hagyományoknak megfelelően – felsőerjesztésű, ale típusú, testes, erős sörök. Kétlépcsős erjesztéssel készülnek. A másodlagos erjedés az üvegben zajlik le, ezért palackozás előtt még egy kis élesztőt és folyékony cukrot adagolnak az üvegekbe, ahol az erjedés típustól függően kettő-hét hétig tart. A búzasörökkel ellentétben a kitöltésnél ügyelni kell(ene) arra, hogy a leülepedett élesztőrészecskék lehetőség szerint a palackban maradjanak. A trappista söröket mindig pincehidegen kell szervírozni, és sohasem szabad túlhűteni.
A sörfőző kolostorok közül a francia határhoz igen közel esik Chimay városka Scourmont kolostora. Igen kedvelt hétvégi kirándulóhely a belgák és a franciák körében egyaránt. A táj szépségein kívül három „hasi öröm” is idecsábítja a látogatókat: az apátságban készített sajt, kenyér és természetesen a városról elnevezett sör.
© www.beerpress.hu |
Nagyivóknak a Chimay söröket 75 cl-es pezsgőspalackokban, parafa dugóval lezárva is forgalmazzák. Ezek felbontása és a szakszerű töltés azonban már némi gyakorlatot és nagyfokú óvatosságot igényel.
A Chimaytól keletre fekvő, 1230-ban alapított rocheforti Notre-Dame de St. Remy kolostorban szintén háromféle sört készítenek: a Rochefort 6-ot (7,5 százalék alkoholtartalom), a Rochefort 8-at (9,2 százalék alkoholtartalom), amelyből a legnagyobb mennyiséget adják el, és a Rochefort 10-et 11,3 százalék alkoholtartalommal. Az apátság a sörfőzéshez saját forrásvizét használja.
© www.beerpress.hu |
Az 1070-ben alapított kolostort az évszázadok során többször is kirabolták, maradványai ma is láthatók az 1920-as években épített új épületek mellett. Alapításához legenda fűződik: Toscanai Mathilda hercegnő erre jártában elveszítette aranygyűrűjét, pontosabban belepottyantotta a közeli tóba. Kétségbeesésében úgy imádkozott, ha megkerül, kolostort építtet. És megtörtént a csoda. Egy halacska visszahozta a gyűrűt a hercegnőnek, aki állta a szavát és belefogott az építkezésbe.
A szájában gyűrűt tartó pisztráng motívuma ma is megtalálható az orvali sörösüveg nyakcímkéjén. Az itt palackozott sör másik összetéveszthetetlen jellegzetessége az 1932-ben bevezetett palack tekebáb formája. A sör halvány borostyánsárga, a többi trappista sörhöz képest viszonylag gyenge, mindössze 5,2 százalék alkoholtartalmú. A kolostor sörfőzdéje – előzetes regisztráció után – évente két napon látogatható, 2008-ban szeptember 19-én és 20-án.
A következő három trappista kolostor már flamand területen található. Az Antwerpentől keletre levő westmalle-iban háromfélét készítenek: a Westmalle Extrát kizárólag saját maguk számára, ezért ezt nem is árusítják; a Westmalle Dubbel sötétbarna, 7 százalék alkoholtartalmú ital, a világos Westmalle Tripel 9,5 százalékos. Ez utóbbiak is hosszas, gondos érlelés után kerülnek a palackokba, a Dubbel hat, a Tripel tíz hétig pihen fogyasztás előtt.
Az egyik legkisebb barátos serfőzde a westvletereni. Ennek ellenére négyféle sört is főznek, amelyek közül hármat csak a kolostorban és időnként a vele szemben levő kávéházban forgalmaznak. A negyediket, a Westvleteren Extrát megtartják saját maguknak. A Westvleteren Dubbel 4, a Special 6, a legerősebb Abt pedig 11,3 százalék alkoholtartalmú.
Pár évvel ezelőtt egy internetes szavazáson a westvletereni trappista sört a világ legjobb sörének választották. Lett is akkora kereslete, hogy ma már csak előzetes telefonos regisztráció után lehet vásárolni a kolostorban – amikor épp kapható. Egy vevő maximum egy rekesszel vásárolhat, ráadásul azt is meg kell ígérnie, hogy a sört nem adja tovább. (Az egy-egy palack Westvleterenért bezsebelhető summa azonban már sokakat csábított e fogadalmuk megszegésére, így hébe-hóba még Magyarországon is hozzá lehet jutni ehhez a nagyon ritka sörhöz.)
A hatodik belga trappista sörfőzde a holland határ melletti Achel Szent Benedek-kolostorában működik. Az 1684-ben alapított apátságban 1852-ben főzték az első sört. A szerzetesek szorgos napirendjét ezt követően csak az I. világháború harcai dúlták fel: a németek előbb tűz alá vették a kolostort, majd leszereltek és elvittek mindent, ami rézből volt – így a sörfőző üstöket is.
A háborút követő újjáépítés során azonban a sörfőzde helyreállítására már nem jutott pénz, így az acheli trappisták saját sör nélkül maradtak. A tarthatatlan állapotot 80 év elteltével elégelték meg, és 1998-ban újraindították a sörfőzést. Jelenleg ötféle sört – 5 százalék alkoholtartalmú világosat és barnát, 8 százalék alkoholtartalmú világosat és barnát, valamint egy 9,5 százalék alkoholtartalmú barnát készítenek. Ez utóbbi csak 0,75 literes palackban kapható.