Saját csapolású sörök Csehországban
Ha hiszik, ha nem van már olyan hely, ahol nem kell integetni, hadonászni, nyújtózkodni , az üres korsót ütögetni, ha fel akarjuk hívni a pincér figyelmét. Aki többnyire feltűnő flegmasággal kerüli a szemkontaktus felvételét. A megoldás: sörcsap minden asztalon, hogy mindenki magának csapolhasson. Persze ehhez abban a szerencsés helyzetben kell lennünk, hogy Csehországban, valamelyik Pilsner Unique Bárban csillapíthassuk szomjunkat.
Mindenki a magáét csapolhatja |
Ezek legújabbika, a Pilsner Unique Bar – egyszerűen csak PUB-nak rövidítve - a sörivó életkorba éppen belecseperedett fiatal felnőtteket célozza, ezzel is gondoskodva az utánpótlásról. Az első dolog, ami azonnal feltűnik a PUB-ban: az asztalokba épített csapolótornyok. Ilyesmivel ugyan már másutt is próbálkoztak, de csak egy-egy asztalnál, és általában egy előre megszabott minimális mennyiséghez kötve a fogyasztást. A PUB az első olyan hely, ahol minden asztalnál ez a szisztéma működik. Minden csapolótoronyba három csapot építettek. Így egy időben az asztaltársaság több tagja is csapolhat. Minden asztalhoz, illetve csapolótoronyhoz tartozik két-két nagynyomású pohármosó is. (Mennyi mosogatást megspórol a személyzet!) A csapokból pedig mi más is folyna, mint Pilsner Urquell.
Az első PUB még 2006. augusztus közepén nyílt meg, mostanra kereken tíz működik az ország nagyvárosaiban, ebből négy Prágában. A saját kezű csapolásnak megvan az a – kocsmáros számára is mámorító – előnye, hogy a vendégek sokkal bátrabban és nagyvonalúbban csapolnak, azaz söröznek, mintha minden egyes korsóért a pincért kellene ugrasztaniuk (így persze az élőmunkával is lehet spórolni). A fogyasztást elektronikus átfolyásmérő érzékeli és regisztrálja.
Ez adta a következő ötletet: óriáskivetítőn lehet követni az asztalok közötti „sörivó versenyt”. Amikor valamelyik társaságban csapolnak egyet, az megjelenik a kivetítőn, s a számítógép „behúz” egy strigulát az asztal száma mellé. No persze senki sem akar lemaradni. A PUB-ban természetesen enni is lehet, sörkorcsolyákat és főételeket. Jellemzően már nem a cseh konyha klasszikusait, hanem elsősorban grillezett húsokat, zöldségeket kínálnak a szaftos-knédlis húsételek helyett.
Vétek György