2007. november. 16. 19:07 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. november. 16. 19:06 Gasztro

Disznótoros hétvégék

Még a végére sem jártunk a Márton napi libáknak, s már nyomakodnak az asztalra a disznótoros finomságok. E hét végétől különböző programok keretében az ország számos vidékén kóstolhatjuk a helyi specialitásokat.

A Pest megyei Tápiószentmártonban most szombaton rendezik meg a hagyományos hurkatöltő fesztivált, amelyen ötven csapat – köztük erdélyiek, vajdaságiak és felvidékiek - méri össze e jeles tudományban való jártasságát.. Az alapanyagot, a rizst és a húst a rendezők biztosítják, a töltelékhez szükséges fűszereket a versenyzők hozzák. A nap kora reggel egy termetes hízó feláldozásával és vidám pálinkaköszöntővel veszi kezdetét, s természetesen a” versenyművek” kóstolásával, vásárával zárul. Kiskunfélegyházán és Domaszéken ugyancsak november 17-én lesz böllérfesztivál illetve böllérnap, ahol a szokásos disznótoros menüből a hagymás vér és a ropogósra sütött malacfül sem hiányozhat.

Jövő szombaton a Katalin-napi vígasságokkal kötik össze a disznótoros programokat Vonyarcvashegyen a helybeli turisztikai egyesület szervezésében, valamint a Göcseji Falumúzeumban és Sándorfalván a Széchenyi-udvarban. A hurka, kolbász, gömböc azaz disznósajt mellé itt helyben sütött ropogós kifli és langalló, vagyis kenyérlángos dukál. December elsején Szennán tartanak újbor kóstolóval egybekötött disznótoros napot a Különleges Asztali Örömök Somogyban rendezvénysorozat keretében.