A hagyományos orosz és ukrán konyha egyesítésével igyekszik ellensúlyozni a háború korbácsolta ellenséges érzelmeket egy új párizsi étterem, ahol kiderült, nincs különbség a receptek között.
A Pirozski bárt az invázió kezdete után nem sokkal nyitotta meg egy ukrán felmenőkkel is rendelkező orosz nő, Jelena Biktimirova. Az Euronewsnak elmesélte az étterem keletkezésének történetét, és azt, hogy a recepteket az ukrán és az orosz nagymamáitól örökölte. Az egyikük tanította meg őt arra, hogyan kell gombócot készíteni, melynek ízét most az egész világnak meg tudja mutatni – írta a hírportál.
„Megérintett, hogy az emberek milyen pozitívan álltak hozzá a kezdeményezésemhez. Sok vendégem van Ukrajnából és Oroszországból is. Mindenkinek tetszik a Pirozski bár, mert ez az egység, a béke, a szeretet helye" – mondta.
Az étterem dekorációját különböző országokból származó művészek készítették el ingyen. A falfestmények a béke üzenetét hordozzák. A szakácsok és pincérek oroszok és ukránok.
Jelena Biktimirova lenyűgözőnek nevezte, hogy édesanyja receptjei szinte a legapróbb részletekig megegyeznek a munkatársai által ismert ukrán és orosz receptekkel. „Ugyanúgy főzünk. Teljes az egység, ugyanazokat az ízeket szeretjük” – emelte ki, egyúttal remek lehetőségnek tartva az éttermet arra, hogy „megmutassuk, szeretjük egymást".
„Én orosz vagyok, de ma három bátyám él Ukrajnában a családjaikkal együtt. Ha elfelejtjük, hogy egy helyről jöttünk, az a végünket fogja jelenteni. Túlélhetjük még a mostani, szörnyű tragédiát is, de csak a szeretet segítségével. A gyűlölködés csak még több pusztításhoz fog vezetni" - mondta az étterem tulajdonosa.